ЕБРД: Србија може да има двоцифрени годишњи раст БДП-а

Србија је прошле године постигла завидне резултате у сарадњи са Европском банком за обнову и развој а то се може рећи и за повећање робне размене са Немачком. Зато је директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Хагитај говорила партнерима немачке коморе о плановима те институције и очекивањима за ову годину.

Србија је прошле године забележила робну размену са Немачком на рекордном нивоу од петмилијарди евра и запослила 60 хиљада радника. Сарадња са ЕБРД-ом је важна како би се тај ниво срадње подигао на виши ниво.

"Прошла година је била фантастична али наша очекивања су велика посебно у приватном сектору јер знамо да Србија може брже и боље како би предводила регион али се и приближила земљама Источне Европе и Европске уније", каже Роналд Зелигер, директор АХК.

ЕБРД сматра да је иницијатива малог Шенгена на Балкану добра и да може да повећа раст домаћег бруто производа само од тог пројекта за један посто.

Оно што су нови изазови јесте стимулисање радника и стручњака да остану у Србији и самањење загађивања околине.

Зато је та банка прошле године уложила новац у ветропаркове и зелену економију.

"Са владом Србије се ради на новом закону о јавно приватном партнерству. То би омогућил боље управљање и пружање услуга грађанима и привреди посебно у комуналним јавним предузећима. Нешто слично смо урадили у Србија возу а и ваш ЕПС ради на том задатку", каже Жужана Харгитај, директорка ЕБРД-а за Западни Балкан.

Директорка Европске банке наводи да је 70 одсто новца банке пласирано у приватни сектор али је сада на реду да се прошири начин финансирања у динарима.

Ако би учинили ефикасније јавне набавке, унапредила образовање радника и продуктивност предузећа Србија би могла да оствари чак двоцифрени годишњи раст. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво