ЕБРД: Србија може да има двоцифрени годишњи раст БДП-а

Србија је прошле године постигла завидне резултате у сарадњи са Европском банком за обнову и развој а то се може рећи и за повећање робне размене са Немачком. Зато је директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Хагитај говорила партнерима немачке коморе о плановима те институције и очекивањима за ову годину.

Србија је прошле године забележила робну размену са Немачком на рекордном нивоу од петмилијарди евра и запослила 60 хиљада радника. Сарадња са ЕБРД-ом је важна како би се тај ниво срадње подигао на виши ниво.

"Прошла година је била фантастична али наша очекивања су велика посебно у приватном сектору јер знамо да Србија може брже и боље како би предводила регион али се и приближила земљама Источне Европе и Европске уније", каже Роналд Зелигер, директор АХК.

ЕБРД сматра да је иницијатива малог Шенгена на Балкану добра и да може да повећа раст домаћег бруто производа само од тог пројекта за један посто.

Оно што су нови изазови јесте стимулисање радника и стручњака да остану у Србији и самањење загађивања околине.

Зато је та банка прошле године уложила новац у ветропаркове и зелену економију.

"Са владом Србије се ради на новом закону о јавно приватном партнерству. То би омогућил боље управљање и пружање услуга грађанима и привреди посебно у комуналним јавним предузећима. Нешто слично смо урадили у Србија возу а и ваш ЕПС ради на том задатку", каже Жужана Харгитај, директорка ЕБРД-а за Западни Балкан.

Директорка Европске банке наводи да је 70 одсто новца банке пласирано у приватни сектор али је сада на реду да се прошири начин финансирања у динарима.

Ако би учинили ефикасније јавне набавке, унапредила образовање радника и продуктивност предузећа Србија би могла да оствари чак двоцифрени годишњи раст. 

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 22. јан 2020, 11:35) - anonymous [нерегистровани]

realizam

@Srbija može; tačno i ova "naša" vlast je pokazala umesto nekih drugih da može.Rezultati su vidljivi.U principu sam opozicija svakoj vlasti (jer smatram da uvek MOŽE bolje) ali sam pre svega realista.

(среда, 22. јан 2020, 11:29) - Milorad [нерегистровани]

nnkjklm

A koja može ako ne ova ? Imaš nekog rodjaka stručnjaka možda ?

(среда, 22. јан 2020, 10:24) - anonymous [нерегистровани]

zelena energija

zelena enegija je ovda jaako daleko. treba sto pre da se pocne

(среда, 22. јан 2020, 08:54) - MileNS [нерегистровани]

Srbija može

Ključna je ta reč "može", ali neće imati jer za takve uspehe je potrebna stručna i odgovorna vlast, tj. sve što ova "naša" nije. Sve u svemu ovakva Srbija NE može!