На продају фабрика бакарних цеви у Мајданпеку, шта ће бити са 400 радника

Око четиристо радника Фабрике бакарних цеви у Мајданпеку од нове године је на принудном одмору и њихов даљи статус у фирми, како сами кажу, за сада је нејасан. То предузеће, које је било једно од најпрофитабилнијих у Србији у области прераде бакра, пре петнаест година приватизовала је руска компанија "УГМК холдинг".

Према записнику са ванредне скупштине акционара, објављеном на сајту Фабрике бакарних цеви, фирма је крајем прошле године променила назив и основну делатност из производне у трговинску.

Разлози за промену су, како наводи руководство, губици у пословању и прилагођавање тржишту. Прошле недеље донета је и одлука о спровођењу социјалног програма. Све то је узнемирило раднике.

"Ово је веома тешка и мучна ситуација, с тим што се тај сам процес одвијао без најаве, фактички није било најаве да ће се тако нешто догодити. Овом одлуком о новој систематизацији где се планира да дванаест радника остане да ради у фабрици, фактички без посла остаће неких 280 радника који су стално запослени и где ће се спровести социјални програм и 80 до 100 радника који су били упослени на привременим и повременим пословима", истиче Владимир Салковић, председник Индустријског синдиката фабрике "Бакарне цеви а. д. Мајданпек".

У Мајданпеку данас живи око 5.000 становника. Већина запослених ради у рударско-металуршком комплексу, руднику бакра и фабрици бакарних цеви.

Овакав развој ситуације је, кажу грађани, страшан и велики.

"Локална самоуправа помно прати дешавања у фабрици бакарних цеви. Свакако смо највише забринути за судбину тих радника и њихових породица. Према нашим информацијама, за куповину фабрике бакарних цеви била је заинтересована једна грчка компанија и општина, локална самоуправа може помоћи у том смислу у проналажењу нових партнера који су заинтересовани за куповину фабрике бакарних цеви", поручује Никола Науновић, председник Скупштине општине Мајданпек.

У овом тренутку извесно је само то да је фабрика на продају, да производње у јануару нема и да су радници и даље на принудном одмору. На питање како ће фабрика наставити пословање, за сада нема званичних одговора.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво