"Климатски" форум у Давосу – очекује се објава велике одлуке

Светски економски форум почео је у Швајцарској. Главна тема су климатске промене. На скупу је, након прошлогодишњег изостанка, и амерички председник Доналд Трамп. На скупу светских лидера Србију представља председник Александар Вучић, који ће учествовати на сесији "Дипломатски дијалог о Западном Балкану".

Три хиљаде политичких, економских и технолошких лидера из целог света се окупило да разговара о привреди, технологији, али пре свега о глобалном загревању, због чега је овогодишњи скуп добио неформални назив "климатски Давос".

Клаус Шваб, који је пре педесет година основао Светски економски форум, писао је уочи скупа учесницима са молбом да се посвете смањивању емисије угљен-диоксида.

Добио је одличан одзив.

Алијанса великих инвеститора, банака, пензионих, инвестиционих и хеџ фондова намерава да на скупу у Давосу обзнани своју одлуку.

Наиме, они намеравају да до 2050. године сав свој инвестициони капитал, око шест хиљада милијарди долара, преусмере у зелену индустрију и пројекте смањења емисије штетних гасова.

Шта ће рећи Трамп

Још се не зна како ће на зелену тематику реаговати председник САД Доналд Трамп, који је повукао своју земљу из Париског климатског споразума и прошле године исмевао Грету Тунберг, шведску активисткињу која указује на последице климатских промена.

"Видећемо шта ће нам Трамп рећи. Унапред се радујемо, јер је ово глобална конференција. Велики нагласак стављамо на глобална питања, а клима је кључно глобално питање у овом тренутку. Овде није само Грета Тунберг, већ много младих људи. Хтели смо да се њихов глас чује", рекао је Шваб.

Присуство председника САД мења изглед скупа

Трамп прошле године није био у Давосу, јер са демократским Конгресом није могао да се сложи око трошкова путовања, али овог пута је дошао. 

Присуство сваког америчког председника мења изглед скупа.

Прошле године обезбеђење је било опуштено, али ове године комплекс окружује пет хиљада полицајаца и неколико хиљада војника по околним шумама.

Обезбеђење ће Швајцарску коштати девет милиона франака за полицију и 32 милиона за војску.

"Важно да Србија буде добро представљена"

Србију на скупу представља председник Александар Вучић, који је рекао да је за Србију веома важно да у Давосу буде добро представљена.

Током дводневног боравка, председник Србије имаће и низ билатералних сусрета са светским званичницима, привредницима и представницима финансијских институција.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво