Чадеж за РТС: Много значи подршка Америке у иницијативи "мали шенген"

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је у Вашингтону да експерти Атлантског савета подржавају напредак у јачању регионалних интеграција на Западном Балкану кроз иницијативу "мали шенген".

Америчке пословне асоцијације оцењују иницијативу "мали шенген" као нову агенду за економски раст региона. 

Говорили сте о пројекту "малог шенгена" и могло се чути да сте наишли на подршку не само експерата него и других учесника?

Велика подршка и заиста нам то много значи, да су сви саговорници не само подржали концепт, идеју, напоре и активности које пре свега морамо да кажемо потичу од тројице људи који политички воде Србију, Македонију, Албанију, дакле иницијатива коју је покренуо председник Вучић заједно са премијером Рамом и Зајевом. Сада, надамо се да ће се проширити на још земаља и економија Западног Балкана. Није питање да ли је потребно или не, него ако то не урадимо, тешко да економски можемо да растемо и убрзамо наш раст.

Оно што сте рекли на том округлом столу, што је рекао и Александар Вучић, да то није замена за ЕУ него припрема региона за улазак и европске интеграције.

Наравно, оно што смо овде чули од наших саговорника са америчке стране. Оно што ми желимо, заиста су веома добро прихватили, једини начин да вежбате да будете на заједничком тржишту сутра јесте да будете на заједничком тржишту. Не постоји други начин него да се ослоните на стварање већег тржишта од оног које имате.

Ми смо сви релативно мали, поготово из перспективе САД и њихове економије. Наишли смо на позитивне реакције америчких посланика, чланица, који су рекли да нама треба веће тржиште, треба нам Западни Балкан као јединствени економски простор, то нам даје мотив, знамо где долазимо, зашто имамо мотивацију да инвестирамо, како и финансијски да улажемо, али и као стратешке инвестиције, то је оно што је велика ствар.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 17. јан 2020, 09:44) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Podrska Amerike

Ne,,ne,, ne hvala njihovu podrsku oni ce prekosutra traziti
pet puta vecu podrsku Srbije za njihove avanture…..Pero

(петак, 17. јан 2020, 08:46) - Kiza [нерегистровани]

Šta reći

Sad je bar jasno u čijem je to interesu. U našem sigurno nije