ММФ препоручио Влади Србије да смањи број в. д. директора

Шеф Мисије Међународног монетарног фонда у Србији Себастијан Соса потврдио је да је ММФ препоручио српској влади да смањи број директора јавних предузећа у в. д. статусу. Са том препоруком сагласни су и Светска банка и Фискални савет. Зорана Михајловић очекује да ће нова влада, после парламентарних избора, препоруку уврстити у свој рад.

"ММФ је нагласио важност побољшања корпоративног управљања и управљања државним предузећима у Србији. У том контексту, препоручили смо властима да смање претерано ослањање на вршиоце дужности директора", навео је Себастијан Соса за Танјуг.

Соса је рекао да је препорука Влади да у тај процес крене одмах али, истиче, да у оквиру препоруке није било речи о неком посебном временском оквиру до када то треба обавити.

Та препорука усмерена је на јачање управљања у државним и јавним предузећима, а такође ће осигурати да поступци избора директора буду у складу са Законом о јавним предузећима, закључио је Соса. 

Главни економиста Светске банке за Србију Лазар Шестовић каже да је та институција сагласна  са препоруком ММФ-а.

На челу две трећине јавних предузећа у Србији су вршиоци дужности директора, а њихов избор на основу јавног конкурса позитивно би утицао не само на пословање тих предузећа него на укупну српску економију, каже Шестовић.

То је једно од најбитнијих питања за Владу Србије јер, како каже, јавна предузећа чији је оснивач Република чине око 20 одсто српске економије.

Објашањава да в. д. статус спечава доношење дугорочних одлука за та предузећа, усвајање развојних планова и отпочињања озбиљнијих инвестиционих пројеката.

"Наша препорука је да се у складу са Законом о јавним предузећима распишу јавни конкурси за менаџмент у свим јавним предузећима где је тај процес остао незавршен", рекао је Шестовић. 

За председника Фискалног савета Павла Петровића, препоруке ММФ-а су очекиване и природне.

Не само да треба ићи на стални избор директора, каже Петровић, већ тај процес треба да буде отворен и транспарентан, а главни критеријуми у избору треба да буду професионални квалитети новог управљачког тима.

Михајловић: Нова влада треба да смањи број в. д. директора 

Потпредседница Владе и председница владине кадровске комисије Зорана Михајловић очекује да ће је нова влада, која ће бити формирана после пролећних избора у свој рад уврстити препоруку о смањењу броја вршилаца дужности директора.

"Препорука о смањењу броја вршилаца дужности директора јавних предузећа и установа у Србији свакако јесте на месту. Али, како се налазимо у изборној години од нове Владе Србије, која ће бити формирана после парламентарних избора, очекујем да ову препоруку уврсти у свој рад", рекла је Михајловићева.

Верује, каже, да ће ова препорука о смањењу броја вршилаца дужности директора наћи своје место и у најављеној реформи јавних предузећа у Србији.

Како се наводи, стање из октобра 2019. показало је да је евидентирано чак 20 директора од 37 предузећа, у в. д. статусу. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво