Како до просечне плате од 900 евра

Србија би могла да достигне просечну зараду од 900 евра до 2025. уколико се испуне одређени услови, оцењују аутори билтена "Месечне анализе и трендови". До стопе привредног раста од седам одсто могли бисмо уз испуњење услова и реализацију реформи које је препоручила Светска банка, објашњава директор Завода за статистику Миладин Ковачевић.

Да ли би Србија до 2025. ипак могла до просечне зараде од 900 евра? Неки економисти сматрају да је то нереално, али пример Румуније говори супротно. Та суседна земља је од 2013. до 2019. остварила привредни раст од 51 одсто, а раст зарада од 79 одсто.

Конкретно, са просечне зараде од 357 евра 2013, шест година касније стигли су до 641 евра. Све то уз просечан привредни раст од 4,4 одсто годишње.

"У овако постављеном односу, дакле, њихове историје и нашег циља се чини да је то достижно. Румунски случај показује да је раст плата до 900 евра могућ без неког великог нарушавања овог стабилизованог макроекономског оквира којег имамо у овом тренутку", каже Иван Николић, сарадник МАТ-а.

Уз годишњи привредни раст од четири одсто и просечну инфлацију од три одсто годишње, бруто друштвени производ Србије би до 2025. порастао за 51 одсто, док би просек плата од 900 евра представљао раст од 80 одсто.

Разлика до 900 евра, могла би се достићи смањивањем удела инвестиција у БДП-у, повећањем увоза и дефицита спољнотрговинске размене, као и смањењем пореског оптерећења нето зарада до 15 одсто.

"Видео сам 30 неких мера којима би се деловало да би се дестимулисао одлазак људи у иностранство. Једна од важних мера јесте подизање плата. И сада кад размишљате да ли ћете форсирати инвестиције, ви можете да промените па да идете нижи инвестициони рејт, нижа стопа инвестиција али већи раст плата", каже Миладин Ковачевић, директор Завода за статистику.

Србија би могла да достигне стопу привредног раста од седам одсто за неколико година, уколико би остварила реформе које је предложила Светска банка, пре свега, у расту инвестиција и извоза, јачању конкуренције и реформи јавних предузећа.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво