Вучић обишао фабрику "Меита"

Председник Александар Вучић обишао је фабрику "Меита Јуроп" у Баричу код Обреновца, где је присуствовао обуци за новозапослене, као и предавању за ученике обреновачке Техничке школе која се организује у тој компанији.

Александар Вучић је обишао ливницу и погон за машинску обраду после чега је разговарао са ученицима Техничке школе из Обреновца.

Њима је пренео да му је један од највећих светских лидера Шимон Перез једном у разговору рекао да ће будућност имати само они у чијим земљама радници буду учили, а ученици буду радили, јер другачије неће моћи да издрже тржиште и конкуренцију и неће моћи да опстану.

"Посебно сам срећан због могућности да се бавимо дуалним образовањем и поред безброј отпора. Срећан сам што постоји овако јака и моћна фабрика у Обреновцу", поручио је Вучић.

Додао је да је задивљен и оним што је видео у фабричкој ливници и погону за машинску обраду, јер је, каже, потребно да имамо обучене раднике, младе који могу да напредују.

"Не може се без тешког рада до доброг живота. А моја молба је да будете посвећени и да ангажманом и радом све што су у вас улагали вратите родитељима и земљи. Ми као држава помажемо колико можемо", рекао је председник.

Подсетио је да су људи, пре пет година када се почињало са том инвестицијом, били у неверици, а данас у тој фабрици ради 3.000 људе.

Додао је и да се много чекало на ауто-пут кроз Обреновац, да су селима људима чекали на канализацију, а да је више од 250 милиона евра уложено у обнову те општине после поплава из 2014. године.

"Да сутра не будем ништа, ко год да уђе у ову фабрику знаће да смо је ми изградили, са кинеском браћом", рекао је Вучић.

Захвалио је и кинеском председнику Си Ђинпингу на односу према Србији и поручио кинеским партнерима да ћемо Сија дочекати онако како га ниједна земља на свету није дочекала.

Посебно је, каже, срећан што у фабрици "Меита" раде и људи из Лазаревца, Уба, Лајковца, Ваљева, са Чукарице и других места, а не само из Обреновца, јер су препознали прилику.

"Нама су потребни добри, вредни радници, који су прошли обуке које се овде огранизују, а они ће бити и најплаћенији у будућности. Само рад доноси резултате, а ко мисли да ће са неба нешто да падне и да је држава ћуп из ког може да се вади – то не постоји", рекао је председник.

Каже да је председник "Меита групе" Бен Чен раније нашалио како ће направити фабрику у Србији ако Вучић победи на изборима и изразио уверење да ће "Меита" направити још једну фабрику.

"Нашалите се још једном да ћете направите још једну фабрку", поручио је Вучић у шали.

Каже да је у Швајцарској не зарађују највише доктори наука, већ занатлије и да ће у Србији они бити све више плаћени пошто ће за њима постојати највећа потреба на тржишту рада.

"Није важно да ли ће неко да има факултет, већ шта зна да уради и шта има у глави", поручио је Вучић.

Подсетио је да Шимон Перес каже да ће имати будућност земље које се навикну да њихови радници имају два сата дневно да уче, а ученици два сата дневно да раде, као и да земље које то не схвате неће имати будућност.

Истакао је да је је Србија имала губитак на Железари десет милиона долара месечно, док су Кинези када су преузели Железару повећали плате и сачували 5.200 радних места.

Такође, подсећа Вучић, држава је имала због РТБ-а Бор минус од 1,2 милијарде евра, док није дошао кинески "Зиђин".

"Желим вам све најбоље и желим 'Меити' да буде једна од најуспешнијих наших компанија и да уложите, поред ових 150 милиона евра, још више новца", поручио је Вучић и додао да је и држав доста уложила у ту фабрику.

Србија је дала огроман новац и уложила у вашу будућност, поручио је Вучић обраћајући се радницима.

Додаје да је, такође, да је у том делу Београда никао читав један мали град.

Компанија "Меита Јуроп" се бави производњом аутомобилских делова, делова мотора и општих индустријских делова. Прва фабрика у Баричу код Обреновца отворена је у априлу 2017. године, а друга у јуну прошле године.

"Меита" је укупно у две фабрике у Обреновцу уложила 150 милиона евра, а запошљава 3.050 људи. Постоји потреба за новим запосленима и зато константно организују обуке за нове раднике. Фабирка има сарадњу са општинама Обрановац, Лазаревац, Лајковав, Ваљево...

Вучић је фабрику посетио у пратњи председника "Меита групе" Бен Чена, амбасадорке Кине у Србији Чен Бо, председника општине Обреновац Мирослава Чучковића и министра просвете Младена Шарчевића, градоначелника Београда Зорана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(уторак, 14. јан 2020, 22:39) - anonymous [нерегистровани]

A

Meita je odlican primer saradnje investitora i drzave.Zaista uspesna prica.

(уторак, 14. јан 2020, 21:13) - anonymous [нерегистровани]

А плате?

Нико их не помиње. Да ли су и оне за сваку похвалу?

(уторак, 14. јан 2020, 20:22) - anonymous [нерегистровани]

Браво председниче

Браво председниче. У будућности неће се ценити факултетски образовани људи, интелектуалци, него мајстори са трогодишњом средњом школом, који су једва завршили основну. Само дуално образовање. Само шта рукама може да се уради. Умни рад не вреди бог зна шта. Полицајац има већу плату од професора. Полицајац има курс од два месеца а професор гули четири године минимум.

(уторак, 14. јан 2020, 20:02) - Jasmina [нерегистровани]

Fabrika

Ova fabrika predstavlja budućnost. Ovim se automacki otvaraju nova radna mesta za naše radnike.

(уторак, 14. јан 2020, 18:40) - Janko [нерегистровани]

Fabrika

Zahvaljujuci Kinezima i predsedniku Vucicu, Baric i Obrenovac su oziveli.

(уторак, 14. јан 2020, 18:13) - Mikica [нерегистровани]

Obrenovac

Odlicna investicija u Obrenovcu,, zaposleno je puno mladih ljudi koji sada nece da razmisljaju o odlasku iz zemlje, vec ce praviti planove da u Srbiji osnuju porodice.

(уторак, 14. јан 2020, 16:14) - anonymous [нерегистровани]

Fabrika

Fabrika daje novi zivot Obrenovcu, i sansu mnogim ljudima da u svom mestu zive i rade.

(уторак, 14. јан 2020, 13:55) - Rade [нерегистровани]

kom

Meita je gigant koji zapošljava na hiljade radnika i koja će zaposliti još mnogo ljudi!

(уторак, 14. јан 2020, 13:28) - Dejan [нерегистровани]

Poseta

Ulaganje u fabrike je ulaganje u budućnost Srbije.

(уторак, 14. јан 2020, 13:19) - Tijana [нерегистровани]

Sve pohvale.

Fabrika "Mai Ta" velika investicija koja doprinosi sveobuhvatnoj ekonomiji, novom zapisljavanju,prilici da se dualno obuce mladi ljudi! Osim toga,i plate su vece od proseka!