Шта после конкурса када послодавци ћуте

Скоро 77 одсто кандидата који се пријаве зе послове преко конкурса не добије повратну информацију од послодавца. Милош Турински из "Инфостуда" каже за РТС да је то алармантан податак. У 21. веку су то три клика, додао је Турински, и нагласио да недобијање информација може да обесхрабри оне који траже посао.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Милош Турински из "Инфостуда" је рекао да је то резултат истраживања које се зове "Оцени пут до посла" и спроводи се више од десет година.

"Ту питамо кандидате, не послодавце како је прошао процес селекције и регрутације од момента када су послали пријаву до самог краја да ли су добили повратну информацију о исходу конкурса", рекао је Турински.

Према његовим речима, то је алармантан податак, јер су у питању велики проценти.

"Ако погледамо од 2008. године ка овој години, тај проценат је ишао на доле, али то је било незначајно мало – од 80 одсто, па се спустило до 77 одсто. И даље је тај проценат висок, велики је број послодаваца који не даје никакву повратну информацију", рекао је Турински.

Истакао је да је у и истраживању оцењивано више од 21.500 огласа за посао што чини више од 6.000 појединачних послодаваца. "Гледали смо да послодавце који оцењујемо буду само они који су имали минимум три огласа на годишњем нивоу", каже Турински.

Нису уврстили послодавце који су имали само један оглас, већ су хтели реалну слику, истакао је Турински.

Указао је да закон не може да обавеже и утиче на послодавце да дају повратну информацију, ради се о култури послодавца и вођењу рачуна о личном тренду како ће се поставити према кандидату и шире.

"Ми имамо пример – сви кандидати који су одговорили да нису добили повратну информацију су уједно питани да ли би поново конкурисали код истог послодавца, 65 одсто њих је рекло да не би више никада конкурисало, а 70 одсто не би чак тог послодавца препоручило ближем познанику или пријатељу", истакао је Турински. 

Све се теже попуњавају слободна радна места

Како каже, послодавци морају да почну да воде рачуна о томе.

"Имамо све мање и мање квалитетних кадрова и све се теже попуњавају слободна радна места, крајње је време да послодавци обрате пажњу како ће изгледати у јавности, како ће се представити кандидатима", рекао је Турински.

Послодавци на неким конкурсима добијају и преко 500 пријава и они који седе са друге стране, то јест менаџери, њима то није основни посао. "То је пуно посла за њих, морамо да вратимо лопту на њихов терен, омогућено је да путем аутоматске поруке пошаљете поруку – жао нам је нисте прошли", указује Турински.

У 21. веку су то три клика, јер недобијање информација може да обесхрабри оне који траже посао. 

"Апелујемо на кандидате да директно контактирају послодавце после конкурса – да питају како су прошли и где могу да буду бољи", закључио је Турински. 

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво