Од краја јануара знаћемо педигре сваког јајета

Купци јаја у Србији убудуће ће у продавници моћи да купе само јаја са произвођачким кодом на основу кога ће моћи да знају да ли је јаје из увоза или је произведено у Србији, као и да ли је кока носиља узгајана у слободном узгоју или у кавезу, рекао је за РТС шеф одсека Ветеринарске инспекције Београда при Министарству пољопривреде.

Домаћице кажу да је ручак увек спреман када у кући има јаја. Знало се да су најквалитетнија за торту са ознаком "С" и да постоји седам класа од чега зависи и цена. Од Нове године важи нови правилник који налаже да свако јаје буде обележено.

Шеф одсека Ветеринарске инспекције Београда при Министарства пољопривреде Душан Љуштина рекао је гостујући у Јутарњем програму да је правилник донет још прошле године а примена је померена за шест месеци како би произвођачи могли да набаве опрему потребну за обележавање а од 1. јануара сви су у обавези да се придржавају правилника.

"Оно што је новина је да сада на сваком јајету мора да се налази произвођачки код који садржи одређене податке о земљи порекла, начину узгоја у смислу да ли се коке носиље узгајају органски, у слободном узгоју или у кавезу. За разлику од раније, сада имамо само А и Б класу. Класа А се налази у продаји док је класа Б само за индустријску производњу", каже Љуштина.

У продаји још могу да се нађу необележена јаја јер су на тржиште стигла пре празника, али како је рок трајања јаја максимално 28 дана, од краја јануара у продаји више неће бити необележених јаја.

"Уколико се и тада у продаји нађу необележена јаја, она ће бити повучена из продаје а они који се не буду придржавали правилника сносиће и законске последице. Овим правилником изузети су мали произвођачи који јаја продају директно на локалној пијаци или комшијама", објаснио је Љуштина, додајући да се тако прода око 500 јаја недељно. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво