Чека ли нас драматичан скок цена горива

Цене нафте скочиле су крајем протекле недеље за више од четири одсто, после америчког ваздушног напада у којем је убијен ирански генерал Солејмани. Генерални секретар Удружења нафтних компанија Томислав Мићовић наводи за РТС да, за сада, ништа не указује на драматичан скок цене нафте у наредном периоду.

Томислав Мићовић је, гостујући у Јутарњом програму РТС-а, навео да се скок цена нафте на светским берзама неће драматично одразити на наше тржиште.

"Србија је озбиљно увозно зависна земља и сва та дешавања ће се рефлектовати на нашу земљу. Међутим, прерано је говорити о било каквој реакцији што се цена тиче. За сада ништа не указује на драматичан скок цене нафте у наредном периоду", објашњава Мићовић.

Како каже, кључна ствар је да Србија има довољно нафте, да држава има довољно резерви.

"Држава је та која треба да обезбеди стабилност снадбевања тржишта формирањем обавезних резерви нафте. Ово је ситуација када треба да се подсетимо да Србија нема довољно нафте у државним резервама које могу да у дужем периоду обезбеде стабилност. Наравно да нико нема толико нафте да може месецима да се изолује од светског тржишта, али би држава ипак требало да формира резерве које ће одговарати нивоу просечне нето потрошње за 61 дан у претходној години. То су стандарди Европске уније. Све у свему, Србија је на путу да то формира", наводи Мићовић.   

Неће недостајати нафте на светском тржишту 

Коментаришући то да су цене нафте скочиле крајем протекле недеље више од четири одсто, после америчког ваздушног напада у којем је убијен ирански генерал Солејмани наводи да се тако нешто није могло предвидети.

"Када су економски параметри у питању онда се доста тога може предвидети, међутим овакве тензије које су се појавиле су нешто што не можемо предвидети", наводи Мићовић.

Како каже, за сада су предвиђања да неће недостајати нафте на светском тржишту.

"Америка је већ поставила низ баријера за пласман иранске нафте на светско тржиште и то је нешто што постоји што Иран заобилази, постоје земље које те препреке игноришу претње санкцијама, тако да се Иранска нафта сада пласира на тржиште. Највећи проблем ноже да настане ако буде пресечен сваки начин допремања иранске нафте на светско тржиште. Затим регионалне нафте ирачкој, куватској и уколико Иран буде стварао проблем при транспорту. Онда ће допремање велике количине нафте бити проблематично", објашњава Мићовић.

Цена нафте неће тако брзо скочити јер, како је рекао, постоје одређене залихе које могу у одређеном периоду да амортизују евентуални недостатак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара