Органска храна – пут до здравља или маркетиншки трик

Органска пољопривреда често је била тема медија протекле недеље, и то углавном у негативном контексту. Тврдње појединих стручњака да не треба "бацати паре" на храну без пестицида и да је прича о органској храни маркетиншки трик, у Асоцијацији Сербија органика оцењују као неозбиљне, научно неутемељене и штетне по привреду.

Полемика је започела прошле недеље објавом текста "Органски производи нису ништа бољи од конвенционалних". Аутор се позива на истраживање професорке Јелене Поповић Ђорђевић са Института за прехрамбену технологију и биохемију Пољопривредног факултета.

Професорка је после испитивања хемијског састава 11 врста поврћа и шампињона са Пијаце органске хране и две зелене тржнице оценила да се органско поврће није много разликовало по испитиваним параметрима, осим по више калијума.

До професорке Јелене Ђорђевић Поповић нисмо успели да дођемо. Као ни до званичног одговора декана Пољопривредног факултета у Земуну Душана Живковића о томе да ли та институција стоји иза истраживања објављеног у медијима.

У Асоцијацији Сербија органика, која окупља произвођаче, трговце и извознике кажу да ад хок истраживања и њихова интерпретација у медијима наноси велику штету и науци и привреди.

"Чак и сама ауторка каже у једној реченици да не постоји документација која поткрепљује порекло испитиваних производа и то је нешто што најозбиљније доводи у сумњу ово истраживање", наводи дипломирани инжењер за заштиту биља Ивана Симић из организације Сербија органика. 

Додаје да је истраживање узело у обзир само одређене параметре који нису референтни и нису довољни да би се извео закључак и тврдња да органски производи нису ништа бољи од обичних.  

"Најважније је да скренемо пажњу јавности да органски производи имају вишеструко смањен садржај неких резидуа, остатака пестицида", истиче Ивана Симић.

Недимовић: Велика тражња у Европи

Надлежни министар је прошлог месеца најавио да ће, захваљујући извозном потенцијалу, субвенције за органске пољопривреднике бити до три пута веће. Каже да му научна полемика о органској храни не смета, али да њено тумачење у медијима може да нанесе штету привреди.

"Кад год ми кренемо да тргујемо са неким и добро нам крене, појаве се неки душебрижници. Ја не кажем ни да сам за ни против. Ни да су они у праву, ни да нису. То није мој посао да оцењујем научнике. Али та храна је јако добра. Јако је велика тражња из западне Европе. Они то желе да купе од нас, зашто ми то њима не би продали и добро зарадили од тога наши пољопривредни произвођачи", каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић. 

Закон прописује да се сертификована органска храна узгаја на земљишту на коме се најмање две године нису користила хемиjско-синтетичка средства за заштиту биља и ђубрива.

У строчарству је забрaњена употреба хормона и антибиотика у превентивне сврхе. Органска храна је два до три пута скупља, а 90 одсто свега што произведемо, извеземо.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво