Како ће се бољи кредитни рејтинг одразити на Србију

Повећање кредитног рејтинга Србије са ББ на ББ+ значи да ће приступ Србије међународном финансијском тржишту и капиталу бити лакши, рекао је за РТС председник Савета гувернера Народне банке и професора Факултета ФЕФА Небојша Савић.

Пре неколико дана је агенција "Стандард енд пурс" повећала кредитни рејтинг Србије, а Небојша Савић је, гостујући у Сненвику РТС-а рекао да је за повећање кључна била синхронизована фискална и монетарна политика као и макроеконоска стабилност.

 

Савић је истакао да је Србија изашла из фазе стабилности и да улази у фазу раста. Према његовим речима, најважније је да постоји раст БДП-а и раст запослености.

Осим тога, истиче да је потребан даљи квалитетнији раст са вишим стопама, што подразумефа институционалне реформе, развој инфраструктуре и питање образовања младих.

Небојша Савић сматра да су све те ствари приортет и да би дугорочно треало да обезбеде одрживи развој.

Иако се често говори о страним инвестиротима, каже Савић, потребно је обезбедити домаћи привредни капитал који би још више подстакао раст.

Највећи проблеми проистичу из међународних околности, упозорава Савић. Наводи да су глобалн играчи ускладили економске политике али да велики проблем представља јачање протекционизма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво