Влада гарантује за нове пољокредите

Влада и УСАИД покренули су програм кредитне гаранције како би подстакли банке да више кредитирају пољопривреднике и прерађиваче хране. Уговори су потписани са три пословне банке – Интеза, Прокредит и Адико. Понудиће укупно 90 милиона долара кредита са роком отплате до 12 година и уз нижу камату.

То што су камате на историјском минимуму, за велики део агропроизвођача не значи много, јер немају средства за залог на основу кога би узели кредит за инвестиције у проширење производње или иновације. И то важи подједнако за оне који производе на њиви и за прерађиваче.

"Ова гранција ће омогућити банкама да кредитирају предузећа и стартапове који у другачијим околностима можда не би могле да добију кредит, обезбедиће боље услове кредитирања и ширење пословања и на неразвијена подручја Србије", каже Мајк де ла Роса, УСАИД.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић указује да би могли да добију кредит, пољопривредници морају да гарантују својом кућом, дедином кућом или њивом.

"На овај начин ми њему олакшавамо, јер ако нема довољно извора, има део, ми му омогућавамо са 60 одсто покривања извора. Овде нема политике, нема неких институција политичара који одређују ко може да прође, ко не може, банке одређују то", додаје Недимовић.

Од 12 банака које сарађују са мистарством на кредитирању аграра, тек три су ушле у пројекат.

"У Србији свега око 38 одсто пољопривредника користи банкарске кредите, највећи број њих их користи управо за покривање трошкова текуће производње. Чак 70 одсто њих препознало је да ће имати инвестициону потребу у наредне две године, а само 20 одсто њих је спремно да се банци обрати у вези са том потребом", наводи Дарко Поповић из Банка Интезе.

Право на повољније зајмове имају мала и средња предузећа као и индивидуални пољопривредни произвођачи. Део кредита намењен је женама, почетницима и онима који послују у неразвијеним регионима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи