Почела исплата увећаних зарада у јавном сектору

Министар финансија Синиша Мали рекао је да су почеле прве исплате увећаних зарада у јавном сектору, и то са новембарском платом, чија је исплата почела у децембру. Плате су увећане у распону од осам до 15 процената. Министар је најавио и повећање минималне цене рада од 1. јануара у износу од 3.000 динара.

Синиша Мали је навео да су највеће повећање плата од 15 одсто добиле медицинске сестре, затим следе доктори са десет одсто повећања, а толико су добили и истраживачи у научноистраживачкој делатности и запослени у установама културе.

Девет посто више су добили запослени у високошколским установама и установама основног и средњег образовања, предшколским установама, као и запослени у установама социјалне заштите. Запослени у државној управи су добили по осам одсто повећања плата, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Као пример повећања плате, министар је навео да је нето плата медицинске сестре, без минулог рада, у октобру 2019. године износила је 42.819,00 динара, а у новембру износи 49.242,00 динара, док је основна плата доктора специјалисте у октобру износила 87.518,00 динара, а новембарска плата је 96.269,00 динара. 

Мали је истакао да је, захваљујући добрим резултатима, створен фискални простор за повећање плата, као и да се на тај начин подиже животни стандард грађана Србије.

"Повећали смо и минималну цену рада, тако да ће она од 1. јануара бити већа за 3.000 динара. Тако подстичемо и веће зараде у приватном сектору, где такође ради велики број грађана Србије. Самим тим, очекујемо да просечна плата већ у децембру буде око 500 евра. То је обећање које смо дали и које је можда некима звучало недостижно, али које ћемо успети да испунимо", истакао је Мали.

Додао је да добре резултате потврђују и светске финансијске институције и рејтинг агенције, као и да ће у петак једна рејтинг агенција објавити ревизију српског кредитног рејтинга.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво