Жене на челу предузећа, шта је најважније за успех

Иако се у последњој деценији бележи стални раст и развој женског предузетништва и даље је однос предузећа које воде жене према онима на чијем челу су мушкарци знатно мањи. Пут до успеха није лак, а недостатак финансија и самопоуздања главни су разлози што се мало жена опредељујуе да воде предузећа, нарочито у производњи и преради.

Чачанске предузетнице истичу да је најтеже започети бизнис. Искуство и сигурност доносе године, тврди Наташа Макљеновић која у својој радњи уз фото албуме сада производи и ексклузивну амбалажу.

Наташа Макљеновић из СЗР "Манирграф" у Чачку каже да је најважније изабрати посао који волите, који вас испуњава.

Како каже, потребно је изабрати добар тим, јер сваки посао је резултат тимског рада, а не појединца, а искреност, поштење и тачност у послу је загарантован успех.

Да ли је лакше женама или мушкарцима у бизнису вечито је питање. Неуобичајено, Марија Тајсић је шеф производње материјала за завршне радове у грађевинарству. Свакодневно сарађује са радницима, али и са мајсторима на терену, са којима каже лако пронађе заједнички језик.

"Они тај благи отклон имају док не виде да причају са неким ко је елоквентан и који може бити саговорник", каже Марија Тајсић, директорка "Максима Лучани".

На руководећим местима и као власнице предузећа, жене су највише заступљене у трговини, конфекцијској индустрији, преради хране, у штампарству.

Горана Танасковић из Одељења регионалне привредне коморе у Чачку каже да су остале делатности још увек запостављене.

"Ту постоји пре свега два разлога. Први разлог је недостатак финансијских средстава који је потребан за покретање таквог једног бизниса, а други разлог је тај мањак самопоуздања које жене имају у себе, нарочито када се ради о иновативности и покретању таквог неког посла", каже Танасковићева.

И искуство предузетнице из Русије говори да уз подршку и олакшице и даме све више желе да воде посао.

"Многим женама и код нас одговара да тако искажу своје способности, буду финансијски независне, да саме организују рад, а уједно да се и посвете породици", каже Љиљана Гусева, предузетница из Москве.

Да су жене у бизнису прецизне и одговорне потврђују и њихови сарадници, супротног пола.

"Прецизније су и брже реагују на захтеве и упите тако да је много лакше радити и једноставније сарађивати са женама", каже Цане Јовановић из предузећа "Поло" у Чачку.

Едукација и оснаживање предузетница предуслов је да већи број жена уђе у свет бизниса. Искуства показују да је све више оних које разматрају покретање сопственог пословања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи