Раскинут уговор о продаји "Азотаре"

Агенција за приватизацију Србије раскинула уговор са новим власником "Азотаре Панчево" конзорцијумом две литванске компаније "Арви" и "Санитекс" и српске компаније "Универзал холдинг". Уговор раскинут јер нови власник није располагао имовином на законит начин.

Агенција за приватизацију Србије објавила је да је раскинула уговор са новим власником "Азотаре Панчево" конзорцијумом две литванске компаније "Арви" и "Санитекс" и српске компаније "Универзал холдинг".

Шеф Службе за информисање Агенције Душан Белановић рекао је да је уговор раскинут јер нови власник није располагао имовином на законит начин, односно продао је погон предузећа "Карбамид" за 32,5 милиона евра, што је супротно одредбама уговора.

Како је рекао, нови власници нису на време, тачније до краја прошле године, уплатили прву рату на име пенала за продају тог погона.

Белановић је рекао да ће сада "Азотару" преузети Акцијски фонд и изразио очекивање да ће у сарадњи са Министарством економије ускоро бити одлучено о наредним корацима.

Радници одушевљени одлуком 

Председник Самосталног синдиката "Азотаре" Милан Ивовић истакао је да су обавештени да је Агенција раскинула уговор, што је међу радницима примљено са одушевљењем.

"Даљи кораци радника и синдиката "Азотаре" биће борба за опстанак предузећа и налажење правог пута за покретање производње", рекао је Ивовић.

"Азотару Панчево", некада највећу фабрику амонијака и вештачког ђубрива на Балкану, која месецима не ради, купио је 2006. године конзорцијум две литванске компаније "Арви" и "Санитекс" и српске компаније "Универзал холдинг", за 13 милиона евра.

Компанија "Универзал холдинг" саопштила је да је одлуку о продаји незавршеног погона Карбамид "Азотаре" донео њен већински власник на Скупштини акционара те фабрике у складу са тумачењем Уговора са Агенцијом за приватизацију.

Сва средства добијена продајом тог погона легла су на рачун "Азотаре" и потрошена су за измиривање тадашњих великих дуговања фабрике, углавном државним повериоцима, о чему је обавештена Агенција за приватизацију.

"Универзал холдинг" је у саопштењу навео да је мањински члан конзорцијума са учешћем од 20 одсто.

Радници "Азотаре" две недеље држе фабрику у блокади захтевајући од власника да им исплати две заостале зараде и покрене производњу која стоји месецима.

"Азотара" је од почетка 2008. године у блокади због великог дуга за гас "Србијагасу", а радници су летос месец дана штрајковали захтевајући покретање производње и очување својих радних места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво