Како да оно што нам треба произведемо од онога што смо одбацили

Европска унија ће средином ове недеље објавити документ "Грин дил" који се темељи на циркуларној економији као моделу за еколошки и економски одрживи развој. Србија има стручњаке са потребним знањима, али не и законодавни оквир који би подстакао привреду и грађане да производе од отпада.

Оно што нам треба може и мора да се производи од онога што смо одбацили. Таква кружна економија чува природне ресурсе и отвара нова радна места.

"Земљиште је затровано, пластични отпад загађује реке и океане угрожавајући опстанак будућих генерација. Морамо да мењамо навике и охрабрујемо нова понашања у привреди. Имали смо пројекат са 'Кока-колом' и 'Икеом'. Много је жена запослено на рециклажи пластичних боца, односно у производњи органске хране за 'Икеине' ресторане", каже Франсин Пикап, Програм УН за развој.

А највећа охрабрења могу да дају државе и то кроз субвенције, кажу стручњаци.

"Не да она уводи иновације, али да створи тржиште и услове за производе и услуге које су циркуларне и одрживе путем пореских олакшица, на пример. Зашто се не би размишљало о смањењу и повраћају ПДВ-а ако поправите производ", истиче Стефан Шипка из Центра за европску политику у Белгији.

Грађани ће се понашати и размишљати еколошки онда када виде да имају нешто од тога – кажу Словенци који су први на Балкану увели принципе циркуларне економије у државну стратегију и законе.

"Требала сам слетети у 11 у Београд, али летели смо горе јер је била магла, па онда слетели у Ниш па се враћали, значи загађена је средина. Онај који дише овај зрак, овај ваздух ће се разболети, па ко ће то платити онда", објашњава Ладеја Година Кошир из Центра за циркуларну економију из Словеније.

У Србији загађење не прети само из ваздуха. Тек 10 одсто отпадних вода се прерађује.

"И даље на локалу у највећем броју општина у Србији немамо управљање отпадом који има исходиште ка санитарној депонији", наводи Слободан Перовић из Министарства заштите животне средине.

Да бисмо привреду учинили "зеленијом" недостају нам средства за улагања у инфраструктуру. Оно што имамо су памет и стручњаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи