Нова правила за паушалце, пореска решења средином јануара

Предузетници којима се порез обрачунава паушално већ средином јануара требало би да добију пореска решења. Јелена Бојовић, директорка Тима за регулаторну реформу у Наледу, рекла је за РТС да ће сваки нови предузетник моћи да се пријави у АПР-у, информација одлази у Пореку управу и он по аутоматизму добија решење.

Новине доноси Уредба о паушалном опорезивању, која би требало да се усвоји до краја месеца и нова верзија Закона о порезу на доходак грађана, који је прошле недеље усвојен у Скупштини.

Уредба прописује нови начин обрачуна пореске основице, као и списак свих делатности уз нове коефицијенте.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Јелена Бојовић, директорка Тима за регулаторну реформу у Наледу, каже да се од октобра прошле године ради на прикупљању примедаба, сугестија предузетника паушалаца шта је то код њих проблематично када они раде са државом, односно шта су ограничења која су имали.

"Тада су организоване јавне раправе са Министарством финансија, Пореском управом на иницијативу предузеника из Ниша, заједно са нама, и тада је покренуто прво питање: шта су биле кључне препреке које су сада решене", рекла је Бојовићева.

Према њеним речима, главна препрека је недостатак јасности колико ће да плати порезе и доприносе наредне године, јер је кључни проблем предузетника то што не зна шта ће плаћати наредне године.

"Они су решења веома често добијали са кашњењем од шест месеци, а некад и годину-две. Сада неће подносити пореске пријаве, сваки нови предузетник само се пријави у АПР-у, информација одлази у Пореку управу и он по аутоматизму добија решење", истакла је Бојовићева.

Истиче да ће добијати електронска решења, што значи да ће на порталу Пореске управе добијати информацију у року од 48 сати од дана пријаве, на АПР-у ће добијати решење, а стари предузетници паушалци своје прво решење за 2020. годину добиће у периоду између 10. и 15. јануара.

"Добиће унапред, обавеза ступа тек почетком фебруара, они ће добити унапред", каже она.

Наредних година се очекује да буде у децембру спремно решење за целу наредну годину и нема више аконтативних плаћања, истакла је Бојовићева.

"Још једна битна ствар која се десила је да је до сада висина пореза и доприноса зависила од инспектора. Инспектор је био тај који је на основу неких критеријума оцењивао колико ће тај предузетник плаћати", каже она.

Објективна формула за израчунавање 

Према њеним речима, сада постоји објективна формула – Пореска управа ради на софтверу, који ће бити активан од 1. јануара.

Софтвер је то решење по којем ће се одређивати колико један предузетник паушалац треба да плати.

Бојовићева каже да су се разликовали износи за предузетнике који су у истој делатности, малтене су лоцирани на сличној позицији – сада ће се компјутерски обрачунати порези и доприноси.

Каже да ће се променити износи које ће плаћати, али ће се кретати у оквирима који су већ сада, максимално повећање је до десет одсто. Очекује се да буде у износима као до сада или два-три посто више, у зависности од инфлације.

"У суштини, неће бити никакав шок", каже она и додаје да постоји сајт jpd.rs где се може проверити да ли има обавезâ.

Сет олакшица за предузетнике

Говорећи о коефицијентима, она каже да уредба предвиђа неке стимулације.

У претходној уредби је била опција да се повећавају порези и допиноси за оне који запошљавају раднике, тада се порези повећавају пет одсто.

Сада је то, како каже, укинуто, сада имају сет олакшица који се односи на младе до 30 година и старе преко 55 година, као и почетнике у пословању, рекла је она.

"Почетници ће имати у зависности од тога да ли крећу следеће године, да ли им је ово прва година – 20 одсто, 15 одсто, односно 10 одсто умањења у односу на основицу која би важила да су почели пре десетак година", појаснила је Бојовићева.

Говорећи о ефектима нових законских решења, Бојовићева је рекла да очекује да предузетници буду сигурнији.

Истиче да никада паушални порез није било превелико оптерећење у контексту висине пореза, али је било оптерећење и велика неизвесност за предузетнике паушалце када ће стићи решење.

"Сада је, с једне стране, транспарентније, ефикасније, знају шта су им задужења у наредном периоду", каже Бојовићева.

Полемике око теста самосталности 

Тест самосталности изазвао је доста полемике. Каже да је идеја да помогне Пореској управи да на једноставан начин процени да ли предузетник заиста обавља самосталну делатност или је, у ствари, та делатност само покриће.

Каже да ће инспектори то утврђивати, а односи се на порески третман.

Постоји девет критеријума и, уколико се испуни пет, улазите у категорију да се тај приход другачије опорезује.

Бојовићева каже да су законска решења корак напред. "Битно је како да се припреме, да би добили решења морају имати квалификован сертификат да би приступили сајту Пореске управе и преузели то решње или да дају овлашћење некоме ко то има да та решења преузима", каже она.

"Мислимо да ће бити боље за предузетника, али и за државу", закључила је Бојовићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво