Када ће топлане у Србији прећи на обновљиве изворе енергије

На грејање и хлађење одлази половина укупне потрошње енергије у свету. Европска банка за обнову и развој, у сарадњи са Владом Аустрије, основала је програм обновљивих извора енергије у даљинском грејању и хлађању за земље Западног Балкана. Србија у региону предњачи по зеленим улагањима, али занемарљиво је учешће обновљиве енергије у грејању.

Топлане у нашој земљи користе гас, мазут и угаљ. И само неки даљински системи имају појединачне котлове на биомасу. А Србија има огрман потецијал: шумске биомасе, геотермалне и соларне енергије.

"Следећи кораци су даљи прелазак постојећигх топлана у што већем броју на коришћење обновљивих извора енергије. Сва три извора обновљиве енергије су исплатива", рекао је помоћник министра енергетике Милош Бањац.

Али за прелазак топлана на грејње и система за хлађење на обновљиве изворе треба обезбедити складишта енергије, дигитализовати управљање и надзор тих система, а пре свега им подићи ефикасност.

"Једна од круцијалних ствари била би да пређете на двадесетчетворочасовни режим рада да бисте смањили пикове, снизили температуре, избалансирали конзум, а смањили утрошак на веома јефтин и једноставан начин", сматра Душан Мацура из ЈКП "Топлана" Нови Сад. 

Европска банка за обнову и развој, уз подршку аустријске владе, ради студију изводљивости за Панчево, за комбиново соларно-термално постројење и подземно складиште енергије.

"Ова технологија омогућава коришћење соларне топлотне енергије лети, када је највише има, али и зими коришћењем летњих вишкова сачуваних у сезонском складишту", каже Жужана Харгитаи, директорка ЕБРД-а за Западни Балкан.

"Сарађујемо са Међународним финансијским институцијама у борби са климатским променама и подржавамо зелени раст који је један од кључних сектора одрживих економија", истиче Петер Истијан Холзи из Министарства финансија Аустрије.

Слични пројекти се припремају и за Бор, Нови Сад, Шабац и Ваљево. А у Београду најављују више акционих планова за зелене пројекте.

"Акциони план даљинског грејања, који очекујемо да ћемо почетком следеће године усвојити. На том акционом плану са Уједињеним нацијама радимо од 2016. године. Затим радимо читав низ анализа. Једна од њих је и типологија зграда", навео је градоначелник Београда Зоран Радојичић. 

Прошле године у обновљиве изворе енергије у региону, укључујући и чланице Европске уније – Румунију, Бугарску, Хрватску и Словенију, инвестирано је 1,49 милијарди долара. А две трећине тог новца реализовано је управо у зелене пројекте у Србији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво