Делегација Владе са инвестиционим фондовима Силицијумске долине

Делегација Владе Србије разговарала је са представницима неколико највећих инвестиционих фондова у Силицијумској долини који управљају десетинама милијарди долара инвестиционог капитала и позвала их да размотре могућност да улажу у Србију.

Међу њима су "Нортвест" и "Фелисис вентурес", фондови који инвестирају у компаније широм света – од стартапова и информационих технологија до здравства.

Након разговора са представницима српске владе кажу да су заинтересовани да размотре сарадњу са Србијом.

"Нортвест" је инвестициони фонд који управља са више од 7,5 милијарди долара капитала и једна је од најстаријих компанија у Силицијумској долини.

Послује дуже од 60 година, а улаже у више сектора, укључујући ИТ, сајбер-безбедност, вештачку интелигенцију, пословне и финансијске услуге, здравство... Са седиштем у Пало Алту у Калифорнији, "Нортвест" има канцеларије у Сан Франциску, као и у Мумбају и Израелу, а од оснивања је финансирао у више од 600 компанија у свету.

Менаџер у фонду "Нортвест" Џон Касов рекао је Танјугу након састанка са српском делегацијом да ће та компанија истражити могућности за сарадњу са Србијом.

Каже да се компаније у које "Нортвест" улаже глобално шире, тражећи могућности за успостављање центара за истраживање и развој, а да знају да Србија има квалитетне инжењере и таленте.

"Честитам Србији на напорима да учи од других региона о инвестирању у економију знања. 'Нортвест' би желео да, у том смислу, сарађује са Србијом, Владом Србије и истражи могућности да инвестира у Србију", додао је Касов.

Компанија "Фелисис вентурес", како истичу, тражи најбоље предузетнике које би подржала, без обзира из којег дела света долазе.

"Знамо да Србија подржава стартапове и ИТ технологију. Подржавамо компаније широм света, у Канади, Аустралији, Финској и надамо се да Србија може бити на мапи неке од њих", рекао је генерални директор компаније Весли Чен за Танјуг.

Делегација Владе пренела је својим саговорницима да је Србија у последње две и по године изменила правни и порески оквир, због чега је, навели су, данас међу конкурентним земљама за улагање у истраживање, развој и интелектуалну својину.

Навели су да је циљ Владе да српска економија буде заснована на знању, креативности и иновацијама, због чега су у претходном периоду уведене многе пореске олакшице и подстицаји за стартап и иновационе компаније, улагања у истраживање, науку и образовање.

Међу њима је двоструко признавање трошкова истраживања и развоја, смањено опорезивање прихода од интелектуалне својине креиране у Србији, порески кредит за инвестирање у иновативна нова предузећа, чији су оснивачи, такође, ослобођени пореза и доприноса.

Уведена је и либерална визна политика за запошљавање и боравак странаца у Србији, док је у основне и средње школе уведено програмирање као обавезан предмет.

Делегација Владе разговарала је у Силицијумској долини и са компанијама које се баве развојем вештачке интелигенције и најмодернијих технологија о повезивању српских и америчких ИТ компанија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво