ЕУ посредује између Русије и Украјине

Украјина и Русија прихватиле међународну мисију посматрача, остало да се договаре само технички аспекти обнове испорука гаса Европи, рекао чешки премијер Мирек Тополанек у Кијеву. Путин и Меркелова потврдили да су за међународни мониторинг. Тим посматрача ЕУ почео рад.

"Пре потписивања споразума о надзору испоруке руског гаса преко Украјине, остало је још да се реше неки технички детаљи", изјавио је вечерас у Кијеву чешки премијер Мирек Тополанек.

После разговора са високим украјинским званичницима, Тополанек је објаснио да техничке детаље треба прецизирати "како би се отклониле и последње сумње и створило поверење да ће гас који Русија шаље европским потрошачима преко Украјине заиста стићи на одредиште", пренела је агенција Ројтерс.

Тополанек је додао да су и Украјина и Русија дале пристанак да друга страна у спору пошаље на њихову територију своје стручњаке, који ће радити у оквиру процеса надзора.

Украјински председник Виктор Јушченко је у разговору са Тополанеком изјавио да је "Украјина учинила све да обезбеди поуздани транзит руског гаса у Европу".

"Споразум о међународној мисији за надзор испоруке руског гаса преко Украјине данас највероватније неће бити потписан како је било планирано", рекао је чешки министар индустрије и трговине Мартин Ржиман који је с премијером Миреком Тополанеком допутовао у Кијев.

Премијер Чешке - чија земља тренутно председава Европском унијом у Москву ће се састати са руским колегом Владимиром Путином.

Тополанек и Путин су се синоћ у телефонском разговору договорили о размештању те мисије у местима у којима може да се врши надзор тока руског гаса преко Украјине до Европе, што је био један од услова руске компаније "Гаспром".

Руски премијер Владимир Путин и немачки канцелар Ангела Меркел потврдили су у данашњем телефонском разговору да су за међународни мониторинг транзита руског гаса кроз Украјину, саопштила је канцеларија владе Русије.

Путин и Меркелова су разговарали о садашњој ситуацији испорука руског гаса Европи и навели да би у механизму међународног мониторинга требало да буду представници руског "Гаспрома", украјинског "Нафтогаса", два министарства за енергетику, као и независни експерти и званичници из европских компанија које троше руски гас.

Без договора о мисији посматрача 

Руски "Гаспром" и украјински "Нафтогас" нису постигли договор око састава међународне комисије посматрача, што је основна баријера на путу обнављања испорука гаса европским потрошачима, јавио је Итар-Тас.

Гаспром инсистира да у ту комисију уђу и његови представници и представници руског Министарства енергетике, а Украјина је саопштила да је спремна да прихвати списак посматрача који састави Европска комисија.

Шеф "Гаспрома" Алексеј Милер изјавио је да је Украјина под притиском ЕУ прихватила предлог да у саставу комсије буду представници Гаспрома, Нафтогаса, министарства енергетике Русије и Украјине, као и представници фирми, увозника гаса.

Извор из Владе Русије, рекао је, међутим, после тога Итар-Тасу да "украјинска страна у преговорима са "Гаспромом" поново доводи у питање састав међународне комисије".

"То значи да Нафтогас и даље отеже и не показује заинтересованост за брзо решење кризе", рекао је тај извор.

Алексеј Милер је данас у разговору са председником Русије Дмитријем Медведевим рекао да је "Гаспром" спреман да одмах након потписивања  докумената о комисији и распоређивања посматрача, пусти гас за Европу, наводећи да се то може догодити током данашњег дана.

Итар-Тас наводи да је Привредни суд Кијева данас прогласио неважећим анекс уговора између Нафтогаса и Гаспрома, који утврђује да Украјина добија 1,6 долара за транзит 1.000 кубних метара гаса, на 100 километара, за период од 2006. до 2010. године.

"Тиме је брзо решење проблема обнављања испорука гаса за Европу поново доведено у питање", наводи агенција.

Посматрачи ЕУ у Кијеву

Тим посматрача ЕУ који је у раним поподневним сатима допутовао у Кијев, почео је да надгледа транзит руског гаса, чиме су испуњени сви услови договорени између лидера ЕУ, Русије и Украјине за обнову дотока гаса, саопштила је, раније данас, Европска комисија.

Тим је почео рад у централном диспечерском центру Уктрансгаса у Кијеву.

То значи да су испуњени сви услови да би одмах отпочео доток гаса из Русије ка европским потрошачима, истиче се у саопштењу ЕК.

Тим посматрача ЕК ће бити у могућности да провери, на независтан начин, податке о достави гаса Украјини и да га упореди с подацима о количини гаса која долази до потрошача у ЕУ.

Тим предводи Филип Корнелис, помоћник генералног директора у Директорату ЕК за саобраћај и енергетику.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и руски премијер Владимир Путин су, раније су,  у телефонском разговору потврдили споразум између ЕУ, Русије и Украјине о саставу и упућивању посматрачке мисије на кључне тачке украјинског гасовода којим се руски гас преноси ка Европи.

Европска унија сматра да су тиме створени сви услови за обнову испорука руског гаса Европи, саопштила је Европска комисија у Бриселу и навела да споразум обухвата и упућивање стручњака украјинске компаније "Нафтогаз" у нека постројења и мерне станице гасовода на украјинско-руској граници одакле гас креће ка Европи.

Путин је, како је пренео један портпарол Европске комисије, рекао Барозу да ће услови за обнову испрука гаса бити испуњени чим посматрачи пређу руско-украјинску границу, односо буду размештени  на мерним станицама и другим битним постројењима гасовода којим се гас преноси у Европу.

Представник за штампу Европске комисије Феран Тарадељас је потврдио да је ЕУ спремна и да писмено утврди и потпише споразум о упућивању међународне надзорне мисије на руско-украјинске гасоводе, што је затражила руска компанија "Гаспром".

Представник Европске комисије је потврдио да су и руски посматрачи у међународној мисији која треба да надзире проток гаса преко украјинских гасовода. 

ЕУ: Нема резлога да не почну испоруке 

То значи да сада нема више никаквог разлога да руски гас не крене ка Европи, саопштила је Европска комисија и ставила до знања да је руско-украјински спор око цена и других услова испорука гаса њихова међусобна ствар која не сме бити повезана са достављањем гаса Европи.

У Бриселу је наглашено да се то односи и на питање уношења нужних количина гаса за стварање довољног притиска у гасоводима за нормалан проток гаса ка Европи.

"То је ствар руских и украјинских партнера", подвукао је званичник Комисије.

Руска страна је предочила да је за обнову испорука гаса потребне 30 сати док Украјина сматра да је потребно 36 сати да руски гас крене ка Европи, пошто почне испорука из Русије.

Украјнски званичници су допустили могућност да се то време можда битно и скрати.

Договор о слању посматрачке мисије у Украјину постигнут је синоћ, после разговора руског премијера Владимира Путина и председавајућег Савета ЕУ, чешког премијера Мирека Тополанека.

Руски представници у преговорима о нормализацији снадбевања Европе гасом прихватили су ангажовање посматрача из Европске уније на територији Украјине.

У протоколу о формирању експертске групе који је потписала само руска страна наводи се да је договорено да се формира Међународна експертска комисија за транзит природног гаса преко Украјине, у коју ће ући представници министарстава енергетике Русије и Украјине, Европске комисије и произвођача, потрошача, превозника гаса и независних експерата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво