Споразум са ЕАУ важан за будућу сарадњу Србије и Белорусије

Спољнотрговинска размена између Србије и Белорусије могла би да буде повећана, а резултати су у последње две године све бољи и постоји обострана спремност за унапредење привредне сарадње, поручено је на Пословном форуму Србија–Белорусија.

На скупу је потписивано више споразума о пословној сарадњи, у присуству потпредседника Владе Србије и министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића, и министара финансија и пољопривреде Синише Малог и Бранислава Недимовића.

На отварању Пословног форума Михаило Весовић из Привредне коморе Србије рекао је да је кључна порука за српске привреднике могућност коју даје потписани Споразума са Евроазијском унијом и бесцарински извоз производа и у Белорусију.

Весовић је навео да тај споразум треба да буде верификован у парламенту и позвао Белорусију да то учини што пре.

Додаје и да није задовољан нивоом спољнотрговинске сарадње, али и наводи да су пословни форуми почели да дају резултате, као и да привредници из Србије и Белорусије имају поверења једни у друге и да о томе сведоче комерцијални уговори који су данас потписани.

Навео је да је за поспешивање сарадње важно што се редовно одржавају седнице мешовите комисије, као и пословним форуми.

"Овај редован вид сусрета почиње да даје резултате", рекао је Весовић и нагласио да верује да је Пословни форум значајан као сигнал за будући рад.

Председавајући Белоруске трговинско-индустријске коморе Владимир Улахович каже да је за пословну сарадњу најважнији знак подршка политичког руководстава.

"Бизнис треба да буде круцијални основ за братске односе између наше две земље", поручио је Улахович и додао да је један од успешних представника срске привреде у Белорусији Драгомир Карић.

Он је навео да је сарадња Белорусије и Србије усмерена на машиноградњу, металургију, као и на развој сарадње у пољопривреди, туризму ИТ сектору и другим областима.

"Слажем се да наша робна размена не одражава све наше могућности. Драго ми је што ћемо данас да потпишемо споразуме који ће да допринесу да размена буде до 500 милиона долара и више. Наша размена делује у оквиру слободне трговине и то су одлични услови за даљу сарадњу", рекао је Улахович и додао да је потребно направити дугорочан план сарадње.

У свом обраћању говорио је о пријатељству две државе, и навео да је пре 20 година био у Београду када га је један старији Београђани загрлио због подршке Белорусије и њеног председника Александра Лукашенка који је посетио Србију у време бомбардовања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво