Отворен гасовод "Снага Сибира", вредност пројекта 400 милијарди долара

Председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг, званично су путем видео-конференције пустили у рад један од најдужих гасовода на свету – "Снагу Сибира", преко којег ће се гас из Русије испоручивати у Кину.

"Снага Сибира" је пројекат руског "Гаспрома" и Кинеске националне нафтне компаније, а гасоводном мрежом дугом 4.000 километара годишње ће моћи да прође до 61 милијарду кубних метара природног гаса, укључујући и 38 милијарди за извоз у Кину.

Споразум је закључен на 30 година, а његова укупна вредност је око 400 милијарди долара, а изградња гасовода трајала је више од пет година.

Путин је преко видео-конференције оценио да отварање гасовода "Снага Сибира" подиже руско-кинеску енергетску сарадњу на нови ниво.

"Овај корак подиже руско-кинеску стратешку сарадњу у области енергетике на квалитативно нови ниво и приближава нас решењу задатка који смо поставили заједно са кинеским председником Си Ђинпингом да се до 2024. године постигне билатерална трговина до 200 милијарди долара", рекао је Путин на церемонији отварања, преноси Спутњик.

Председник Кине је истакао да на првом месту треба да се осигура безбедност и поузданост рада гасовода, а потом иде брига за животну средину.

"Важно је обратити посебну пажњу на заштиту животне средине, водити рачуна о експлоатацији ресурса у интересу зеленог, еколошки чистог, енергетски ефикасног развоја и развоја са ниском емисијом угљен-диоксида", рекао је Си.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво