Нормализовано снабдевање гасом

После испоруке око 5,5 милиона кубних метара гаса из Немачке и Мађарске, снабдевање у Србији нормализовано. Председник Борис Тадић каже да је договорен и аранжман са Аустријом. Почеле испоруке индивидуалним потрошачима. Србија шаље гас у БиХ.

Мађарска и данас, други дан за редом испоручује Србији више од два милиона кубних метара гаса. Истовремено, Рургас ће испоручити 2,7 милиона кубика тог енергента.

Осим тих количина гаса, председник Србије Борис Тадић најавио је да је са аустријском владом договорена испорука још два до три милиона кубних метара гаса.

"Уколико буде потребно ми ћемо преузети гас из Аустрије и то ће обезбедити нормално снабдевање Србије", рекао је Тадић пред почетак састанка највиших српских државника са представницима привреде, банака и сидиката о борби потив економске кризе.

Након договора председника Бориса Тадића и премијера Мађарске Ференца Ђурчања, почела је испорука гаса у Србију, па ће мађарски МОЛ и данас, други дан за редом, испоручити Србији више од два милиона кубних метара гаса.

Истовремено, мађарски министар енергетике Чаба Молнар рекао да ће Рургас испоручити Србији 2,7 милиона кубика гаса.  

На основу уговора који је потписан два сата после поноћи, Немачка је, такође, прихватила да у наредних осам дана шаље близу три милиона кубних метара гаса дневно.

Снабдевање гасом нормализовано

Гас је на путу до свих индивидуалних потрошача и Србија је једина земља у региону која је успела да обезбеди гас за потрошаче, рекао је за Други дневник РТС-а директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Према његовим речима, у Србију стиже у континуитету неопходних 4,7 милиона кубних метара гаса из Мађарске и Немачке и то ће, заједно са домаћим резервама, омогућити да се обезбеде енергенти за топлане које не могу да раде на мазут.

"На жалост, Србија је једина успела да обезбеди енергенте за испоруку топлотне енергије најугроженијим потрошачима, а то нису успеле ни Грчка, Бугарска, што говори о угледу ове владе и Србије", рекао је Бајатовић.

Бајатовић је упозорио потрошаче да провере системе, водове и инсталације, јер је то неопходно када се цеви испразне како не би дошло до пожара или других незгода.

"Било је и солидарности са БиХ. "Србијагас" је одређену количину гаса проследио Сарајеву и Малом Зворнику", истакао је Бајатовић.

Према његовим речима, због попуњености капацитета обезбеђених из Мађарске и Немачке, на руски гас, након успостављања договора Русије и Украјине о траспорту, потрошачи више неће морати да чекају између 24 и 36 сати, већ од 12 до највише 24 сата.

Испорука гаса индивидуалним потрошачима увелико је у току и према очекивањима цела Војводина добиће грејање у току ноћи, наводи се у саопштењу кризне групе Извршног већа Војводине за праћење ситуације у вези са снабдевањем енергијом на подручју покрајине.

Београдска домаћинства добила гас

Свим индивидуалним потрошачима је у 17 часова пуштен гас, тако да се током вечери очекује да 15.000 домаћинстава у Београду постепено добије грејање, наводи се у саопштењу Градске управе.

Гас је стигао и у топлану "Медаковић", па се очекује да ће у наредних неколико сати ће грејање бити појачано.

Топлана "Бановци - центар", која једина није имала техничких могућности да користи мазут, добила је гас, па ће и у овом делу града грејање ускоро бити нормализовано.

Према речима члана Градског већа Горана Алексића, остале топлане у главном граду и даље раде на мазут у "задатим режимима и у складу с градском одлуком".

У Аранђеновцу радијатори поново топли

У Аранђеловац је данас после подне стигао гас, тако да око 3.700 домаћинастава поново може да укључи своје радијаторе.

Аранђеловчани гас нису имали од јуче ујутро, па је потрошња електричне енергије протеклих дан и била повећана за 15 до 20 одсто у односу на уобичајену потрошњу.

Директор "Електрошумадије" у Аранђеловцу Драган Перишић рекао је да је тиме поново обезбеђено нормално грејање како за домаћинства тако и за установе којима је то неопходно.

Гас стигао и у Крагујевац

Природни гас којим се у Крагујевцу снабдева око 7.000 домаћинстава почео је да стиже у град.

"Гас је почео да пристиже после 15 сати и у овом тренутку велики број домаћинстава има загрејане станове и куће", рекао је Миловановић и нагласио да ће гас до 19 сати добити сви потрошачи.

Грађани у нижим деловима града, центар и околна насеља, почели су да укључују котлове, а како се очекује, током вечери, гас ће стићи и у рубне делове града, у насеља Шумарице, Виногради и Шест Топола.

У Крагујевцу, где је изграђено 220 километара гасоводне мреже, проблеме због недостатка гаса имала су само индивидуална домаћинства.

Топли радијатори у Панчеву

У панчевачке топлане је ноћас после 21 час почео да стиже гас, тако да су јутрос у више од 11.000 станова радијатори топли, рекао је Зоран Божанић, технички директор ЈКП "Грејање".

Божанић је истакао да је ноћас у топланама било мањих проблема са квалитетом гаса и горионицима на неким котловима, али ће данас до 10 часова у свим становима температура бити најмање 20 степени. Проблема једино има у самачком хотелу где због техничких разлога грејање још није стигло.

Поновним радом панчевачких топлана које нису могле да пређу на мазут, у Панчеву проблеми са гасом нису окончани јер у многим приватним домаћинствима плина још увек нема. Ипак ситуација је данас знатно боља тако да је у већини установа и институција укинуто ванредно стање које је још у среду прогласио кризни штаб града.

Стигао гас у Чачак

Јутрос око 5 часова у Чачак је стигао гас и почело је грејање у 1.500 станова и око 4.000 домаћинстава у том граду.

Од 19 часова гас имају и домаћинства које нису прикључена на даљинско грејање, већ се тим енергентом снабдевају директно из разводне мреже.

Директор Јавног комуналног предузећа за грејање Петар Домановић рекао је да су почеле да раде две топлане - Винара и Љубић које могу да раде само на гас.

Осталих пет топлана у граду и даље греју на мазут око 6.600 станова.

Нормализовано грејање у Лозници

Пуњење лозничког система земним гасом почело око 14 часова тако да је, пошто су испуњени техничко-технолошки услови, 1.000 домаћинстава прикључених на дистрибутивну мрежу већ око 16 часова могло да користи тај енергент.

"У току поподнева биће обновљено и снабдевање локалне котларнице у делу града Ново насеље, чија два од четири горининика користе природни гас, те ће и у том делу Лознице бити побољшано снабдевање топлотном енергијом", рекао је директор Акционарског друштва "Лозница-гас" Мирољуб Тешмановић.

За више од половине корисника у Лозници даљинско грејање нормализовано је из система фирме "Декотра", пошто је током ноћи обновљено снабдевање природним гасом.

Према уговору са Топланом, за 55 одсто од укупно 210.000 метара квадратних стамбеног и пословног простора топлотна енергија стиже из "Декотре".

Од четири локалне котларнице у Лозници и у Бањи Ковиљачи, које сагоревају мазут, три раде нормално, док је у котларници у Новом насељу, због техничких проблема, и даље у употреби само један од два расположива горионика на мазут.

Гас полако пристиже у Суботицу

Прве испоруке гаса почеле су да стижу током ноћи па је до јутрос у суботичку топлану стигло око хиљаду кубика гаса.

Суботици је потребно око 17.000 кубика дневно, тако да добијене количине још нису довољне да се магистрални гасовод стави под притисак.

У поједина суботичка домаћинства већ су стигле одређене количине, али у "Суботицагасу" оцењују да ће нормалан режим грејања бити успостављен тек током дана.

Прорадиле све новосадске топлане

Све четири топлане у Новом Саду су у функцији, а грејање треба да добију и житељи Петроварадина и насеља Дудара у Сремским Карловцима.

Од четири новосадске топлане само је једна морала да прекине грејање, пошто ради искључиво на гас.

Гас су током поподнева добили и индивидуални потрошачи у 25 насеља на југу Бачке и северним падинама Фрушке горе.

Топлана "Запад", на коју је повезано око 25.000 станова Детелинаре, Нове Детелинаре, Авијатицарског насеља, Новог насеља, "Сателита" и дела око Новосадског сајма, поново је прорадила јуче око 15.30. Радијатори су у тим деловима града постепено постајали топлији, а стигла је и топла вода.

Стабилизује се снабдевање гасом у Јагодини

Снабдевање гасом у Јагодини се стабилизује, а како се цеви пуне, радници "Србијагаса" пуштају, према приоритетима, у рад котларнице.

Председник градске скупштине Ратко Стевановић и технички руководилац Радне јединице "Дистрибуција гаса" Мирослав Тодоровић очекују да ће до краја дана гас добити и 4.000 домаћинстава Јагодине.

Прорадила је градска топлана, која загрева 5.700 станова, вртића, школа, социјалне установе и административни центар, а нешто касније и котларница у насељу "Сарина међа".

Потрошачима у Зрењанину гас стиже поподне

Гас из увоза стигао је око поднева до Зрењанина и већ је у процесу дистрибуције ка мрежи потрошача, што ће, после једнодневног прекида, омогућити грејање за око 100.000 грађана у приближно 21.000 домаћинстава.

"Притисак у осам мерно-регулационих станица у Зрењанину и у шест станица у 11 села на подручју града је добар, тако да ће у току данашњег дана гас стићи до свих потрошача", изјавио је директор друштвеног предузећа "Грејање" Љубиша Самарџић.

Снабдевање града гасом пратиће Кризни штаб који је данас формиран због несташице, али и проблема у вези са начином на који се врши дистрибуција и прерасподела земног гаса.

Сви витални градски системи, као и даљинско грејање, функционишу, нема планских искључења електричне енергије, али се догађају кварови на нисконапонској мрежи, који су проузроковани великим оптерећењем, и отклањају се у најкраћем могућем року.

Како је речено, из Електродистрибуције Зрењанин за сада нема назнака о било каквом планском искључивању потрошача.

Вршац поново добија довољно гаса

Председник Општине Вршац Чедомир Живковић саопштио је да овај јужнобанатски град поново добија довољне количине земног гаса.

"Притисак на улазу у град је 6 бара, а укупна количина гаса који добијамо је 5.500 кубика на сат или 130.000 кубика дневно. То су количине и веће од захтеваних и довољне да у оваквим условима нормално функционишемо. На састанку којим је председавао Бојан Пајтић, а који је управо завршен, одлучено је да се Вршцу додатно повећа квота", рекао је Живковић.

Према његовим речима, постигнут је договор да "Хемофарм" и остале фирме у граду не раде до понедељка.

Живковић је апеловао на суграђане да укључују по једну пећ и да затворе непотребне радијаторе по собама и ходницима како би и градске топлане могле да почну са радом.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи