Како до олакшица за плаћање струје и гаса

Најсиромашнији грађани могу да добију олакшице за плаћање струје и гаса. Али бесплатне киловате годишње у просеку користи од 75 до 80 хиљада грађана. А могло би и три пута више. Повластице за гас важе у грејној сезони и њих је у октобру користило само 36 домаћинстава. Шта урадити да се њихов број повећа?

У буџету за идућу годину држава је за енергетски угрожене грађане издвојила више него прошле - милијаду и 560 милиона динара. 

Иако за тај статус грађанима није увек лако испунити све критеријуме, главна препрека и даље је недовољна информисаност. А за то су одговорне локалне самоуправе. 

"Моја ћерка користи ту помоћ пошто има троје деце, а само она ради", каже грађанин Врања, истакавши да на одређену потрошњу има смањење.

Право на 120 до 250 бесплатних киловат сати струје и до 75 кубних метара гаса месечно, без подношења захтева, директно остварују примаоци социјалне помоћи и дечијег додатка. 

"Дајемо им могућност да током наредне године остваре то право а да не долазе код нас на шалтер", каже Петар Павков, начелник Одељења за општу управу Вршца.

Олакшице за плаћање рачуна за струју и гас могу добити и друге породице у зависности од броја чланова и прихода. Али они морају сами за то поднети захтев у надлежним службама локалних самоуправа.

"Неко прође цензус па не оствари право" 

За једночлано домаћинство граница је приход до 14.571,74 динара, са два и три члана до 21.216,14 динара, за породице са четири и пет чланова до 27.856,18 динара, са шест и више чланова до 35.030,72 динара. 

"То је уредба коју је донела Влада Србије и то се примењује у читавој Србији. Неко пређе цензус па не оствари право", каже Данијела Милосављевић, већница за социјална питања у Врању.

ЕПС и "Србијагас" добијају готове спискове и умањују рачуне. Извештаји показују да бесплатне киловате највише користе социјално угрожени грађани на подручју електродистрибуција - Краљево, њих готово 29.000 и Ниша - око 24.000. 

Председник Општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић каже да је у више наврата та траспарентност била присутна, не само преко средстава јавног информисања већ и на на седницама Скупштине Општине где се увек апострофира и позову грађани који испуњавају ове критеријуме да могу да остваре право на умањење плаћања електричне енергије.

Повластице за струју важе једну календарску годину, па сви који остврују то право већ морају припремати нови захтев како би им од јанура поново стизали умањени рачуни.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво