Антић са Донмезом о гасоводу ТАНАП: Енергетска безбедност не познаје границе

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се у Ипсали, са турским министром енергетике и природних ресурса Фатихом Донмезом и оценио да је енергетска безбедност стратешко и геополитичко питање сваке државе које не познаје границе, саопштило је ресорно министарство.

Александар Антић је навео да је ТАНАП гасовод дугачак готово 1.850 километара чији је циљ да се природни гас који се производи на два гасна поља Шах Дениз у Азербејџану и у области Каспијског мора, допреми у Турску и Европу.

Како се наводи у саопштењу, Антић је навео након састанка са турским министром енергетике и природних ресурса Фатихом Донмезом у Ипсали поводом завршетка тог пројекта да тај пројекат заједно са гасоводом "Јужни Кавказ" и Транс-јадранским гасоводом ТАП, сачињава "Јужни гасни коридор", укупног капацитета 16 милијарди кубних метара гаса годишње.

"То је изузетно важно за читав регион, јер омогућава дивесификацију снабдевања гасом. Нови извори гаса допринеће да читав наш регион буде енергетски безбеднији и стабилнији. То омогућава такође, да кроз све те гасоводе и ЛНГ терминале региона, а поготово ЛНГ терминал у Александополију омогући додатне изворе снабдевања гасом", изјавио је Антић.

Министар је оценио да то свакако представља добру шансу и за Србију, узимајући у обзир да се у овом тренутку развијају два пројекта – интерконекција Грчка–Бугарска, и интерконекција Бугарска–Србија, односно гасовод Софија - Димитровград - Ниш.

У саопштењу се наводи да те две интерконекције Србију повезују са Јужним гасним коридором и оне омогућавају да Србија, а сутра и БиХ, могу да очекују гас из овог правца снабдевања.

"Ми ћемо те две интерконекције завршити до 2022.године, тако да већ негде у периоду од 2023 - 2025.године, када се очекује да ће се и повећати производња гаса у Азербејџану, овај гас и тај гасовод може да буде врло конкурентан и на нашем тржишту", рекао Антић.

Наглашава да би Србија требало да постане значајан партнер у повећању укупне енергетске безбедности читавог региона.

"Важно нам је што данас представљамо Србију на месту где су се окупили лидери Турске, Азербејџана, Грузије. Енергетска безбедност је стратешко, геополитичко питање сваке државе, и као таква не познаје границе. Србија је јасно дефинисала своје циљеве по питању постизања сигурности снабдевања гасом, развијамо значајне пројекте, и за то, као Влада, имамо снажну подршку председника Александра Вучића", нагласио је министар.

Делегација Републике Србије коју су чинили министар рударства и енергетике Александар Антић и председница Народне скупштине Маја Гојковић, на позив председника Турске, Реџепа Тајипа Ердогана и министра енергетике Фатиха Донмеза, представљала је Републику Србију, на церемонији завршетка радова на гасном пројекту ТАНАП у Ипсали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво