Зауздавање кеш кредита – за отплату седам година

Народна банка Србије скратила је рок за одобравање кеш кредита са десет година на осам. Следеће године такви кредити одобраваће се на седам година, а од 2021. на годину мање. Душан Узелац, уредник портала "Каматица", објашњава да је то зауздавање кеш кредита.

Уредник портала Каматица каже за РТС да је НБС изашла са прописом који би ограничио задуживање грађана јер, како наводи, сведоци смо како банке гурају и продају те кредите као да ништа друго не узимамо. 

Та кочница је, каже, постојала и раније, па је пуштена. Кеш кредити су узимани на десет година и потпуно је економски неоправдано купити телевизор на кредит и све то отплаћивати десет година, напоменуо је Узелац.

"То је трећина радног века, и то је нешто што сада НБС ради, прогресивно ће се смањивати тај рок, да би задужење било здравије и разумније", објаснио је уредник портала Каматица.

Централна банка ограничила је укупну месечну задуженост на максимално 60 одсто плате или пензије. Ако неко има зараду 50.000, рата не може да прелази 30.000.

"Овде постоји један сет ограничења. НБС то мало пусти, мало врати и мени је то само показатељ да нам недостаје подлога знања и едукације како се користи кредит, када да га узмемо, када да га не узмемо", каже Узелац.

Према његовим речима, кредит је финансијски алат и као сваки алат може да помогне, али ако не знамо да њим управљамо, може да направи штету.

Узелац указује да овим прописом НБС ограничава управо оне грађане који не могу да сами себе зауздају и израчунају.

"То би било практичније када би имали једну финансијску едукацију, то нас неће банкари научити, то морамо сами", рекао је Узелац. 

Дешавало се да грађани приликом узимања кредита не истраже сваку понуду и направе добру процену.

"Тешко је очекивати да је другачије, грађани који хоће да оду на летовање, они оду и не желе финансијску едукацију", рекао је Узелац.

Међутим, каже, има и оних са искуством, који су узели кредит и сада су свеснији да могу нешто повољније да прођу, да могу да преговарају.

Наводи да је први кредит најризичнији, а сваки други мало паметнији.

Банкари сматрају да успоравање кеш позајмица неће доћи преко ноћи. Просечан грађанин Србије са личним задужењем од око 1.200 евра још није у категорији најзадуженијих у односу на комшије у региону.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво