Зауздавање кеш кредита – за отплату седам година

Народна банка Србије скратила је рок за одобравање кеш кредита са десет година на осам. Следеће године такви кредити одобраваће се на седам година, а од 2021. на годину мање. Душан Узелац, уредник портала "Каматица", објашњава да је то зауздавање кеш кредита.

Уредник портала Каматица каже за РТС да је НБС изашла са прописом који би ограничио задуживање грађана јер, како наводи, сведоци смо како банке гурају и продају те кредите као да ништа друго не узимамо. 

Та кочница је, каже, постојала и раније, па је пуштена. Кеш кредити су узимани на десет година и потпуно је економски неоправдано купити телевизор на кредит и све то отплаћивати десет година, напоменуо је Узелац.

"То је трећина радног века, и то је нешто што сада НБС ради, прогресивно ће се смањивати тај рок, да би задужење било здравије и разумније", објаснио је уредник портала Каматица.

Централна банка ограничила је укупну месечну задуженост на максимално 60 одсто плате или пензије. Ако неко има зараду 50.000, рата не може да прелази 30.000.

"Овде постоји један сет ограничења. НБС то мало пусти, мало врати и мени је то само показатељ да нам недостаје подлога знања и едукације како се користи кредит, када да га узмемо, када да га не узмемо", каже Узелац.

Према његовим речима, кредит је финансијски алат и као сваки алат може да помогне, али ако не знамо да њим управљамо, може да направи штету.

Узелац указује да овим прописом НБС ограничава управо оне грађане који не могу да сами себе зауздају и израчунају.

"То би било практичније када би имали једну финансијску едукацију, то нас неће банкари научити, то морамо сами", рекао је Узелац. 

Дешавало се да грађани приликом узимања кредита не истраже сваку понуду и направе добру процену.

"Тешко је очекивати да је другачије, грађани који хоће да оду на летовање, они оду и не желе финансијску едукацију", рекао је Узелац.

Међутим, каже, има и оних са искуством, који су узели кредит и сада су свеснији да могу нешто повољније да прођу, да могу да преговарају.

Наводи да је први кредит најризичнији, а сваки други мало паметнији.

Банкари сматрају да успоравање кеш позајмица неће доћи преко ноћи. Просечан грађанин Србије са личним задужењем од око 1.200 евра још није у категорији најзадуженијих у односу на комшије у региону.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 01. дец 2019, 15:49) - Markovljev [нерегистровани]

Zelenastvo

Mislim da rokovi vracanja kredita nisu problem, ali je problem zelenastvo banaka koje su nam donele strane banke, pa danas kamata od recimo 7,5 posto nije tolika ali nekoliko puta veca zbog dodatnih zelenaskih nameta od banki pa se na dinar vraca dinar ipo a to isto je i u devizama. Kamate na stednju nema, ali na zaduzenje su kao da je inflacija 50 posto a NBS to nesmeta. U socijalizmj zaduzenje nije smelo preko 30 posto od plate, ali sam kredit vracao sa 7,5 posto kamate na ukupan iznos. Prevedeno na Srpski za 100.000 dinara sam vratio 107.500 dinara i gotovo. Tl su bili krediti a ne danasnje zelenasenje.

(недеља, 01. дец 2019, 13:50) - anonymous [нерегистровани]

primereno

Mislim da je 7 godina baš primereno našim platama i penzijama.Imao sam mogućnost uzimanja na 96 meseci ali sam uzimao na 60 ili 84.Povećqnjem plata i penzija je i 6 godina dovoljno.Pozdravljam i odluku od 60% zaduženosti, to meni lično više odgovara, jer mogu brže vraćati kredit.

(недеља, 01. дец 2019, 12:58) - milan [нерегистровани]

Krediti

Mnoge države idu istim putem, kojim po pitanju kredita
ide i Srbija. Krediti dovode ljude u robovlasništvo.Osim
toga, mnogi ljudi izgube praktički sve, što su u životu
postigli zbog nemogućnosti vraćanja kredita.

Uzmete kredit od 50 hiljada EUR-a na 15 godina ,dodate
prišparanih 50 hiljada EUR-a i kupite stanovanje za 100
hiljada EUR-a. Posle godinu, dve... niste sposobni vračati
kredit i tih 50 hiljada EUR sa rednim, kaznenim i sudskim
kamatama i troškovima advokata i drugim troškovima
poskoči za 3 puta i vi više ne dugujete 50 hiljada EUR-a,
nego 150 hiljada sa svim kamatama i troškovim.

Stanovanje se vam tako oduzima, a vi još ostajete dužni 50
hiljada EUR-a, koji se svake godine povečavaju za 10 hiljada...

Ostali ste bez stanbovanja i u samom početku još dužni 50
hiljada EUR, koja svota se dnevno povećava i tako će vam,
dok ste u radnom odnosu, pleniti deo plate, a kada odete u
penziju, do smrti će vam rubiti deo penzije...

Krediti i za 7 godina su veoma opasni, ako jih u međuvremenu
prestanete otplaćivati.(недеља, 01. дец 2019, 11:34) - anonymous [нерегистровани]

Kredit

Ceo zivot uzimam kredite, za krupnije investicije.I uspela sam u kupovinama i otplatama
Nije mi zao sto sam se zaduzivala.Resila sam mnoge zivotne potrebe.Steta sto se smanjuju rokovi ptplate.