Повезани гасоводи ТАНАП и ТАП, Ердоган поручио да је то пројекат мира

Турска је завршила Трансанадолијски гасовод (ТАНАП), а данас га повезала са Трансјадранским гасоводом (ТАП). Та два гасовода чине Јужни гасни коридор који ће гас из Азербејџана допремати кроз више земаља до Италије.

Повезивање тих гасовода означио је у граду Едирнеу турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Капацитет ТАНАП-а је 16 милијарди кубних метара гаса годишње. Турска ће користити шест милијарди, док ће преосталих десет милијарди кубних метара преко Даље гасоводом ТАП испоручивати европском тржишту.

"Упркос свим изазовима који су долазили изнутра и споља, регионалнх тензија и свих нестабилности попут директних сукоба са пројекат ТАНАП смо напредовали према предвиђеном плану. ТАНАП је спојен са Европом. ТАНАП пројекат мира", поручио је Ердоган.

Церемонији су присуствовали и председница Скупштине Србије Маја Гојковић и министар енергетике Александар Антић. 

Након церемоније, Гојковићева је изјавила да крај радова на овом гасном пројекту и његово повезивање са гасоводом ТАП представља изузетно значајан догађај и додала да ће овај пројекат унапредити енергетску повезаност овог дела Европе и допринети још бољој инвестиционој клими читавог нашег региона. 

"Тако ће бити унапређена укупна регионална сарадња, што је један од главних циљева Републике Србије. Као што добро знамо, ниједна земља у региону не може бити сама себи довољна и имати све неопходне капацитете у области енергетике", истакла је Гојковићева и додала да сви морамо да се повезујемо и сарађујемо, делећи једни са другима све предности те сарадње.

Указала је да Србија зато жели регион повезан инфраструктурним пројектима, а овај пројекат даће несумњив допринос укупном развоју читавог региона и сваке земље посебно, саопштила је Народна скупштина.   

Свечаности су присуствовали и председник Републике Азербејџана Илхам Алијев, члан Председништва Босне и Херцеговине Шефик Џеферовић, председник Владе Грузије Гиорги Гакхариа, као и министри енергетике више земаља.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 01. дец 2019, 11:18) - anonymous [нерегистровани]

Ово је могло и требало преко Бугарске..

..ал’ Турци скидоше кајмак јер Бугари (које сматрам нама најближим уз Румуне) поново приђоше погрешној страни.

(субота, 30. нов 2019, 21:46) - anonymous [нерегистровани]

na gasu ne piše ničije ime

Što mene briga čiji je gas.Mene interesuje da li ga ima, da bude plav i naravno pristojna cena.

(субота, 30. нов 2019, 20:43) - Воронцов [нерегистровани]

Наравно да је то политика САД како би направили конкуренцију руском гасу

Сам Азербејџан нема толико гаса да би био значајна конкуренција. Зато они имају апетите према гасу из Туркместана. . Али зато је потребан пут преко Каспијског мора. Хоће ли им за тај пут дати сагласност Русија и Иран? Наравно да неће.

(субота, 30. нов 2019, 18:21) - anonymous [нерегистровани]

pitanje

da li je to Americki gasovod?

(субота, 30. нов 2019, 17:52) - anonymous [нерегистровани]

Ја оволико

Господин Ердоган је такође на свечаности објавио да ће он и Владимир Путин 8. јануара свечано пустити у рат Турски ток и то обе цеви.

(субота, 30. нов 2019, 16:44) - anonymous [нерегистровани]

Tako treba

Povezivati region za boljitak svih ucesnika