Турска главно чвориште транзита гаса у југоисточној Европи

Турска је проше године пустила у рад Трансанадолијски гасовод (ТАНАП), а данас ће га на својој територији повезати са Трансјадранским гасоводом (ТАП). Они чине Јужни гасни коридор који ће гас из Азербејџана и других каспијских подручја, допремати кроз више земаља до Италије. Срећко Ђукић, бивши дипломата, каже за РТС да ће изградњом Јужног гасног коридора решити добар део потреба земаља региона.

Турска постаје главно чвориште за транспорт гаса у југоисточној Европи. До краја године пустиће у рад и "Турски ток", што ће бити пети гасовод у тој земљи.

Срећко Ђукић, бивши дипломата каже за РТС да је Јужни гасни коридор - гасовод који гради Европа својим парама и тиме се решава један добар део потреба земаља региона.

"Ту Србија није укључена, није аплицирала, није пријавила своје потребе у оквиру Јужног гасног коридора - то је гас из Азербејџана. По први пут долази гас у Албанију, Црну Гору, БиХ, Хрватску и из Албаније један део за Италију", истакао је Ђукић.

Према његовим речима, могуће је да се у тој количини гаса појаве неки вишкови, па да то буде могућност да Србија добије одређене количине гаса.

"Оно што је битно је да се наш регион маркира као регион коме су потребне нове и нове количине гаса. Ту перспективну отвара Јужни гасни коридор", рекао је Ђукић.

Он каже да је гасна конекција између Србије и Бугарске стари пројекат који би требало коначно да се реализује. Европа нам је дала педесет милиона за нашу трасу.

"За Бугарску ће Европа дати скоро све паре, али проблем је што нема слободног гаса јер је тај пројекат конекције између Србије и Бугарске у основи намењен куповини течног гаса из грчких лука, где ће бити постројења или већ постоје у Солуну за преузимање течног гаса", рекао је Ђукић.

Истиче да, објективно, Европа за сада нема алтернативу руском гасу.

"Није алтернатива Иран, с обзиром на политичке и друге околности, није ни Блиски исток и једини сигурни и дугорочни снабдевач гаса је Русија", каже Ђукић.

Има ли договора између Русије и Украјине 

Приближава се 31. децембар и још нема договора Русије и Украјине.

"Оптимиста сам да Русије неће обуставити, мада се ствари компликују, јер осим Европе, Русије и Украјине ту се у преговоре укључују и судске пресуде између руских и украјинских гасних компанија, које износе више милијарди долара, што баца сенку позитиван исход", каже Ђукић.

Имајући у виду да Европа није завршила Северни ток два, Ђукић је уверен да ће се наћи решење.

Нови састанак уз посредовање  ЕУ је 13. децембра и припремају се преговри. Анализе говоре да ће потрошња гаса расти. Западна Европа је 100 одсто гасификована, гас је енергент и сировина 21. века који је начистији.

"Стопе раста се прогнозирају од четири до седам одсто годишње и Европа се мора борити да обезбеди те количине гаса", закључио је Ђукић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво