Јесу ли снижења права само у рекламама

Црни петак je одавно омиљени дан потрошача у Америци, a последњих година и у Србији. Денис Перинчић из Републичке уније потрошача рекао је за РТС да се Закон о заштити потрошача поштује као и у редовним куповинама. Попусти нису ни приближни као што су у САД, одакле обичај и традиција потичу, рекао је Перинчић.

Црни петак и снижења у Србији не личе баш на она каква важе у свету, односно у Америци где је таква пракса и почела. 

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Денис Перинчић из Републичке уније потрошача рекао је да заправо личе али да снижења нису иста.

"Овде се раде о снижењима која постоје, она су углавном до 50 одсто, и то је нејасно шта се од производа нуди на снижењу. Добро је што ми нисмо забележили праксу прво подизања цена, па снижење цена, али нису ни приближни попусти и снижења као што су у САД, одакле обичај и традиција потичу", рекао је Перинчић.

Говорећи о томе да ли има случајева да нечега има у реклами, да га има у излогу, а да га нема у радњи, Перинчић истиче да су у питању углавном снижења до 50 одсто. 

"Имамо неке туристичке агенције које су најавиле такве цене и снижења за тај дан, која су далеко нижа - фрст минит или ласт минит. То вам је тренутак куповине, то вам је психолошки елеменат, грађанин мора да се одлучи где ће на зимовање и летовање, што је дуг период, тако да потрошач планира такву потрошњу и то је повољно", каже Перинчић.

Како каже, мали је број оних који ће унапред донети такву одлуку и ту је одређени ризик да не будете у прилици да путујете.

"Што се тиче снижења и црног петка, највише се то односи на одећу, обућу и белу технику, и ту су иста права потрошала на тим снижењима, као на саобразност производа. Закон о заштити потрошача се поштује као и у редовним куповинама", истакао је Перинчић.

Перинчић каже да потрошачи у Србији немају права каква имају у земљама ЕУ и у САД. Право "покајања", односно да врати производ има само код електронске трговине на даљину.

"Овде мора да постоји разлог да се објасни рекламацијом али што се тиче осталих права на саобразност, да производ одговара опису, својствима које је трговац дао у огласној поруци и у предуговорном инфомисању - то мора да се поштује и нема изузетака и код ових врста снижења", објаснио је Перинчић.

У највећем броју случајева цене правилно обележене 

Према његовим речима, има других случајева - да трговац у случају рекламације која је оправдана избегава због таквог законског решења да несаобразност која је пријављена и није незнатна проглашава незантном и тако вас спутава и дезавуише да остварите право на повраћај цене или замену производа.

То се дешава целе године, како каже, нарочито са трговцима беле технике.

Закључује да су у највећем броју случајева цене правилно обележене, тако да знате која је била претходна цена и колико је снижење.

"Тих снижења има пуно и ви као потрошач сте у ситуацији да правите правилан избор, када купујете робу ви гледате да ли је у некој или дургој продавници јефитније. То је на самом потрошачу. Та снижења нису ни приближно каква су у Америци, где су техничи производи снижени и до 90 одсто", рекоа је Перинчић.

Објашњава да се тамо потрошачи туку, јер нема довољно робе, ту је борба ко пре дохвати производ и неко остаје празних руку.

"Такве хистерије код нас нема јер снижења нису те врсте и потрошачи нису довољно прихватили ту традицију куповине каква је у Америци", закључио је Перинчић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи