Дигитални надзор за јавна предузећа

Јавна предузећа иду под још јачу лупу јер њихов рад директно утиче на квалитет живота грађана. Уводи се дигитални надзор њиховог пословања и трошења буџетских средстава. У том систему за две године биће сва 564 јавна предузећа у земљи. А почело се од локала.

Пројекат реформа локалних финансија "РЕЛОФ2", који финасира Влада Швајцарске,  већ је укључио јавна предузећа из 17 локалних самоуправа. У Крагујевцу очекују да им додатна контрола рада шест градских јавних предузећа донесе инвестиције и уштеде.

"Ми иначе инсистирамо на том систему интерних контрола. Град као оснивач има намеру да управља предузећима на начин да може квалитетним одлукама да, у сваким тренутку, превазиђе тај ризик у пословању који се одражава и на услуге које наша предузећа пружају грађанима", каже Милијана Ратковић, интерни ревизор Града Крагујевца.

"Подршка локалним самоуправама за Швајцарску је приоритет јер су локалне самоуправе те које су најближе грађанима, и у том смислу у позицији да одговоре њиховим потребама", истиче Приска Денериг из Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији.

Управо од јавних предузећа тражи се професионално управљање, транспарентост и ефикасност у пословању. Али и већа одговорност.

"Значи учешће локала у БДП-у је 0,8 одсто од тога 0,6 су јавна комунална предузећа а не можемо баш да се похвалимо стањем и ситуацијом у истим или је увек неко други крив што је стање какво јесте. Али ћете ту одговорност морати да поделите са Владом Србије и да од оних директора које ви постављате скупштинским одлукама тражите ретултате и искорак напред", каже Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде.

Сви извештаји јавних предузећа сливаће се у софтвер Министарства привреде. А на провери биће не само трошење субвенција већ и да ли је планирано урађено и тражити одговорност ако није. Рецимо зашто, нека топлана није изградила планираних 20 километара топловода.

"Када уведете нови систем, ви ћете имати усаглашавње јавних предузећа на нивоу једног града. Па нећете имати ситуацију да неко копа улицу зарад постављања цеви а три месеца касније нека друга предузећа копају улицу ради постављања каблова. Значи имаћете добар систем планирања и добар систем извештавања надзора", рекла је Ана Јоловић, директорка пројекта "РЕЛОФ2".

А колико је контрола важна показује и податак из Извештаја Фискалног савета – у 2017. само локалне самоуправе својим јавним предузећима дале су 200 милиона евра субвенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво