Дигитални надзор за јавна предузећа

Јавна предузећа иду под још јачу лупу јер њихов рад директно утиче на квалитет живота грађана. Уводи се дигитални надзор њиховог пословања и трошења буџетских средстава. У том систему за две године биће сва 564 јавна предузећа у земљи. А почело се од локала.

Пројекат реформа локалних финансија "РЕЛОФ2", који финасира Влада Швајцарске,  већ је укључио јавна предузећа из 17 локалних самоуправа. У Крагујевцу очекују да им додатна контрола рада шест градских јавних предузећа донесе инвестиције и уштеде.

"Ми иначе инсистирамо на том систему интерних контрола. Град као оснивач има намеру да управља предузећима на начин да може квалитетним одлукама да, у сваким тренутку, превазиђе тај ризик у пословању који се одражава и на услуге које наша предузећа пружају грађанима", каже Милијана Ратковић, интерни ревизор Града Крагујевца.

"Подршка локалним самоуправама за Швајцарску је приоритет јер су локалне самоуправе те које су најближе грађанима, и у том смислу у позицији да одговоре њиховим потребама", истиче Приска Денериг из Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији.

Управо од јавних предузећа тражи се професионално управљање, транспарентост и ефикасност у пословању. Али и већа одговорност.

"Значи учешће локала у БДП-у је 0,8 одсто од тога 0,6 су јавна комунална предузећа а не можемо баш да се похвалимо стањем и ситуацијом у истим или је увек неко други крив што је стање какво јесте. Али ћете ту одговорност морати да поделите са Владом Србије и да од оних директора које ви постављате скупштинским одлукама тражите ретултате и искорак напред", каже Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде.

Сви извештаји јавних предузећа сливаће се у софтвер Министарства привреде. А на провери биће не само трошење субвенција већ и да ли је планирано урађено и тражити одговорност ако није. Рецимо зашто, нека топлана није изградила планираних 20 километара топловода.

"Када уведете нови систем, ви ћете имати усаглашавње јавних предузећа на нивоу једног града. Па нећете имати ситуацију да неко копа улицу зарад постављања цеви а три месеца касније нека друга предузећа копају улицу ради постављања каблова. Значи имаћете добар систем планирања и добар систем извештавања надзора", рекла је Ана Јоловић, директорка пројекта "РЕЛОФ2".

А колико је контрола важна показује и податак из Извештаја Фискалног савета – у 2017. само локалне самоуправе својим јавним предузећима дале су 200 милиона евра субвенција.

број коментара 0 Пошаљи коментар