Пад незапослености у Србији, Београд и Војводина у просеку ЕУ

Према подацима Националне службе за запошљавање, стопа незапослености је пала на 9,5 одсто. Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић каже за РТС да уколико се задржи тренд пада незапослености, постоји реална могућност да се следеће године достигне просек ЕУ од око седам одсто.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Зоран Мартиновић је нагласио да се у последњих неколико година радило на побољшању привредног амбијента.

"Доведен је велики број инвеститора и дошло је до оживљавања прерађивачке и производне индустрије", наводи Мартиновић.

Наводи да су сектори који бележе раст запослености трговина на велико и мало, грађевинарство, ИТ сектор и услуге.

Истиче да, када је реч о незапослености, бележи се и смањење разлика по регионима Србије.

"Разлике су још присутне али се смањују. Београд, Војводина, Шумадија и западна Србија предњаче, док југоисточна Србија још заостаје. Можемо да кажемо да су Београд и Војводина у просеку земаља ЕУ, наводи Мартиновић.

Каже да је број незапослених и даље висок и додаје да се тренутно на евиденцији НЗС-а налази око 500.000 људи.

Паду броја незапослених доприносе и миграције. 

"Сигурно је да миграције утичу на смањење броја људи на евиденцији. Миграције су и пожељне и присутне у земљама Западне Европе", указује Мартиновић.

Према његовим речима, потребно је да порасту плате и да се створе бољи услови рада, како би људи остајали у земљи, на чему се, како напомиње, већ ради.

Истиче да се раније на посао чекало четири или пет година, а да сада послодавци имају проблем да пронађу квалификовану радну снагу за одређене области.

"Уколико се задржи тренд пада незапослености, постоји реална могућност да се следеће године достигне просек ЕУ од око седам одсто", закључио је Мартиновић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи