Нови закон обавезаће послодавце да осигурају све раднике

Тржиште осигурања ће ову годину завршити растом од око шест одсто. Томе погодују економски услови, оцењено је на српским Данима осигурања у Аранђеловцу. Најављени су и нови облици обавезног осигурања.

За оне који раде ризичне послове и све запослене, добра вест је да ће нови закон о осигурању од повреда на раду, обавезати сваког послодавца да осигура раднике. Закон се најављује за пролеће, надлежни кажу да то није додатни намет послодавцима.

"Ми смо урадили једну анализу тога шта би се дешавало у таквим околностима. Свакако, у првом моменту би био то, на неки начин, намет, али свакако сви послодавци који се баве ризичним пословима имају такозвану штету и исплату штете. Она би овим законом била предвиђена управо да осигуравачи исплаћују ту штету", рекао је министар рада, запошљавања, борачке и социјалне политике Зоран Ђорђевић.

И без тог сигурног прихода, ова година је за сектор осигурања једна од успешнијих.

"Могу да констатујем да је за девет месеци ове године бруто премија наше индустрије расла за скоро шест посто и то у неживотним осигурањима 6,35 процената, а у животним 4,36 процената", истакао је Мирко Петровић, председник Управног одбора Удружења осигуравача Србије.

Осигуравајућа друштва бележе већи број приговора, али на те приговоре брже реагују. 

"Региструјемо пораст броја приговора и притужби, али евидентирамо и повећање брзине у реакцији осигуравајућих друштава на уложене приговоре", навео је вицегувернер Народне банке Србије Жељко Јовић.

Уз искуство поплава из 2014. годне и земљотреса у окружењу учесници скупа, разматрају могућности партнерства државе и осигуравајућих компанија у накнади таквих штета.

Прва полиса код нас потписана је пре 180 година. Од тада до сада, тржиште се развијало успореним, а каткад и турбулентим темпом. Последња реформа урађена је пре деценију и по. У међувремену, осигурања су успела да удвоструче средства прикупљена продајом полиса. Међутим, годишња премија ни сада не достиже милијарду евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво