Српско-бугарски пословни форум, трговинска размена милијарду евра

Министар за иновације и технолосски развој Ненад Поповић и министар економије Бугарске Емил Караниколов отворили су у Софији Пословни форум Србија-Бугарска, на којем учествује више од 100 српских и бугарских компанија и поруццили да две земље могу за пет година да удвоструче трговинску размену, која је прошле године износила око милијарду евра.

Пословни форум Србија-Бугарска организује се у оквиру трећег заседања Мешовитог комитета за економску сарадњу између Србије и Бугарске, а који министри Поповић и Караниколов обнављају након четири године паузе.

Поповић је казао да се две земље могу похвалити тиме да њихова трговинска размена расте, додајући да је она прошле године достигла цифру од милијарду евра, а да су прогнозе да ће ове године прећи милијарду евра. 

Након треће седнице Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Бугарске у изјави медијима казао да је задовољан резултатима седнице и истакао да је министар економије Бугарске и председавајући комитетом са бугарске стране Емил Караниколов изнео одличне идеје за развоја билатералне и регионалне сарадње.

"Мислим да ћемо у сегменту регионалне сарадње заједно са Бугарском да будемо иницијатори неколико нових пројеката у које би били укљјучени осим наших влада и владе Грчке, Румуније и Мађарске", најавио је Поповић.

Како је појаснио, регионални пројекти постају много интересантнији у свету, јер се на тај начин и велики пројекти реализују лакше, свака страна улаже мање новца, а од тих погодности на крају највећу корист имају грађани у региону.

"Одлична тенденција раста међусобне трговине" 

Напоменуо је да Србија и Бугарска имају одличну тенденцију раста међусобне трговине, наводећи да је трговинска размена прошле године била око милијарду евра, а да се ове године очекује раст од 10 до 15 одсто.

Поповић је рекао и да значајну сарадњу с Бугарском очекује у области пољопривреде и додао да се и та земља суочава са истим проблемом "пражњења" села, као и Србија.

"Разговарали смо о коришћењу нових иновационих технологија и дигитализације како би помогли развоју села и како би пољопривредници користећи најновије технологије могли да дају што већи допринос развоју економије и Бугарске и Србије", навео је Поповић.

Велики потенцијал за сарадњу две земље министар види и у енергетици, туризму, који је грана која се најбрже развија у нашој међусобној сарадњи.

"Србија је прошле године имала више од 100.000 туриста из Бугарске, ове годне се очекује још више, а и све више српских туриста долази у Бугарску. Мислим да тај сегмент није искоришћен ни 30 одсто, и ту ће обе владе да учине много како би грађани Бугарске што више долазили у Србију и обратно", навео је Поповић.

Он је оценио да је питање инфраструктуре изузетно важно за две земље, те навео да су Влада Бугарске и њени грађани изузетно задовољни и да се са великим поштовањем односе према томе што је Србија завршила свој део ауто-пута у оквиру Коридора 10.

"Данас од Београда до бугарске границе постоји најмодернији ауто-пут у Европи, који скраћује време путовања и за туристе, али и за привреднике", рекао је Поповић и додао да ће и Бугарска свој мањи део ауто-пута од границе до Софије завршити у најкраћем могућем року.

Повезивање железничке инфраструктуре 

Тема разговора на седници комитета била је и повезивање железничке инфраструктуре, а Поповић је казао да ће и Бугарска тражити своје место у коридору који иде од Будимпеште, преко Београда до Солуна и Атине.

"Имамо најмодерније ауто-путеве, али потребно је и да модернизујемо међуграничне прелазе, јер ту долази до зачепљења нарочито у току летње сезоне. И ми и Бугари желимо да наше транспортне руте буду најмодерније и да имамо што већи број туриста из целог света", рекао је Поповић.

Значајну сарадњу министар очекује у области информационих технологија, иновација и дигитализације, те подсећа да данас у Србији постоје мала и средња предузећа из Бугарске која се баве информационим технологијама, као и да у Софији у последњих седам година поједина српска предузећа отварају своје компаније и представништва.

"Те компаније заједно раде на промоцији и на продаји ИТ услуга, сервиса и производа, а заједнички наступ српских и бугарских компанија на трећим тржиштима је од огромне важности за обе земље", казао је Поповић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво