Укидање појединих пореза и доприноса, Мали најављује растерећење привреде

Скупштина Србије почела је у четвртак нову седницу на чијем је дневном реду сет пореских закона који је, према речима министра финансије Синише Малог, усмерен на растерећење привреде и смањење незапослености и повећање плата.

На дневном реду су, између осталих, измене и допуне Закона о порезу на доходак грађана, као и измене и допуне Закона о обавезном социјалном осигурању.

"То је сет закона који иде уз буџет и усмерен је и на растерећење привреде. Идемо са укидањем појединих пореза и доприноса, са повећањем неопорезивог дела на зараде како бисмо смањили трошак зарада. То је обећање које смо дали прошле године", рекао је Синиша Мали.

Објаснио је да је оптерећење на зараде прошле године било 63 одсто, да је данас 62 одсто, а да ће, када се закон усвоји у скупштини, бити 61 одсто, наводећи да се из године у годину смањује пореско оптерећење на зараде како би се подстакло ново запошљавање.

Како каже, трошак за државу је 13,1 милијарда динара, односно држава се одриче тих средстава како би више остало привреди за повећање плате запосленима, за нова запошљавања и нове инвестиције.

Наводећи да сет закона садржи подстицаје за ново запошљавање, Мали је указао на податке који говоре да је од 2012. године до 2019. године запослено нових 620.000 људи.

"Расте нам запосленост и управо ти порески подстицају који подразумевају 70 одсто ослобађање од пореза и доприноса на плате за прву годину, затим за другу трећу и тако даље треба да подстакне запошљавање и младих и свих грађана Србије", рекао је Мали.

Мали је рекао да стопа незапослености износи 9,5 одсто, што је, како каже, апсолутни рекорд од када се мери незапосленост од 1995. године и то, према његовим речима, указује да је Србија на правом путу када је реч о економској политици и да се смањује незапосленост, а следећи циљ је да се стигне европски просек незапослености од шест до седам одсто и да се смањује и даље. 

На дневном реду скупштине су и измене и допуне Закона о пореском поступку и пореској администрацији, измене и допуне Закона о порезу на имовину, измене и допуне Закона о порезу на добит правних лица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се