Отворена кинеска фабрика "Јанфенг" у Крагујевцу

Свечаним пресецањем врпце, у Крагујевцу је отворена кинеска фабрика "Јанфенг" (Yanfeng automotive interiors) која ће производити компоненте за унутрашњост аутомобила.

Црвену врпцу пресекли су председник Србије Александар Вучић, амбасадорка Кине Чен Бо, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, представници фабрике Ремон Фос, Мишел Шахлер, Стив Месарош и Милан Раовић, као и представница запослених Анка Дуричић.

Председник Вучић је рекао да је данас важан дан за Крагујевац и Србију. Захвалио је амбасадорки Чен Бо на великом ангажовању на довођењу ове компаније у Србију и честитао првим запосленим радницима, а има их 193.

"Прва продукциона линија је инсталирана, друга је стигла, а трећа и четврта стижу до априла. Очекујем првих 400 запослених до краја ове године, а 800 до краја 2023. године", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је једном од младића запослених у овој фабрици поручио да ће занатлије – столари, тесари, заваривачи ускоро имати веће плате од менаџера и пи-ар стручњака.

"Зато вас молим да што више учествујете у програму дуалног образовања и да разумете да је ту будућност, а не би је било без оваквих компанија", рекао је Вучић, који је истакао и да је незапосленост у Србији први пут испод 10 одсто.

Амбасадорка Чен Бо је рекла да је Крагујевац српски град познат по аутомобилској индустрији, по "Застави".

"Могу рећи да је компанија нашла право место за себе у Србији", рекла је амбасадорка и додала да ће до 2023. године вредност производње достићи 76 милиона евра.

"Уверена сам да ће отварање фабрике користити развоју фабрике у Европи, али и економском просперитету Крагујевца", рекла је амбасадорка Чен Бо.

Аутомобилска индустрија помера се ка истоку 

Представник фабрике Стив Месарош рекао је да су изабрали Србију за ширење своје производње јер се аутомобилска индустрија помера ка истоку.

"Многи наши купци и произвођачи су успоставили фабрике у централној и источној Европи претходних година. Ово је добра географска позиција, која може да подржи наше операције у централној Европи и нове планове за ефикасан транспорт", рекао је Месарош.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић је рекао да је фабрика изграђена за мање од 10 месеци, са куповином земљишта, дозволама, градњом и опремањем. 

"Ово је прва велика кинеска фабрика у Крагујевцу у којој ће бити запослено 800 радника, 800 породица добиће још једну плату", рекао је Николић, захваливши кинеској компанији која је препознала потенцијал Крагујевца.

Кинеска компанија "Јанфенг аутомотив интериорс" је светски лидер у производњи компонената за унутрашњост најпознатијих светских произвођача, попут "Мерцедеса".

Компанија, са седиштем у Шангају, има око 110 производних погона и техничких центара у 20 земаља и више од 32.000 запослених.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара