Рекордно ниска вредност динара

Иако се очекивало да национална валута ојача у време празника, динар је пао на рекордно низак ниво од када је уведена јединствена валуте Уније - званични средњи курс је 93 динара за евро.

За један евро мењачи су данас тражили најмање 95 динара, али није било много ни оних који купују ни оних који продају девизе.

На међубанкарском девизном тржишту, где се и одређује курс за наредни дан, Народна банка је интервенисала и продала 47,5 милиона евра како би спречила нагло слабљење динара.

Ипак, динар ће и сутра додатно ослабити, тако да ће званични средњи курс евра бити 94,3878 динара.

Прилив по основу дознака из иностранства је мали, око четири милијарде долара годишње и углавном преко мењачница одлази у девизне резеве Народне банке, па не утиче битније на курс, сматрају економисти.

Динар пада зато што је, услед економске кризе, смањен прилив капитала у Србију кроз кредите и стране директне инвестиције, али и због високог спољнотрговинског дефицита.

"Последњих дана веома је низак промет. Довољно је да неколико компанија затражи двеизе, за отплату дугова или финансирање увоза и уз тако малу понуду девиза курс иде на горе", рекао  економиста Горан Николић.

Николић каже да сама оријентација Народне банке и Владе да одрже инфлацију испод 10 одсто упућује да и динар не може претерано да депресира ако желе да одрже обећање.

Наредних недеља, курс ће остати нестабилан, али економисти кажу да би динар могао да ојача јер ће банке до краја јануара, због усклађивања са прописима Народне банке, морати део средстава која сада држе у девизама да претворе у динаре.

Како ће се курс кретати током године, зависиће од тога колико ће девиза стићи у земљу - кроз задуживање банака у иностранству, приватизацију и зајмове светских финансијских институција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи