Београд регионални центар за промоцију мађарског извоза

После Токија, Шангаја и Истанбула, у Београду је отворена канцеларија "Хепе" – Мађарске агенције за промоцију извоза. У последњих седам година, трговинска размена двеју земаља се удвостручила, а у прошлој години премашила је две и по милијарде евра, каже за РТС генерални директор "Хепе", Балаж Хендрик. Отварање прве европске канцеларије у Београду је део националне стратегије и доказ изузетно добрих политичких и економских односа који су бољи него икада пре – чуло се на отварању Представништва.

Мађарска има јаку привреду, чији је БДП око 140 милијарди евра. Последњих година трговинска размена се удвостручила. Амбасадор Атила Пинтер је задовољан.

"По редоследу, Мађарска је на 13. месту по улагињима у Србији, можемо изјавити да су се у Мађарској појавили српски инвеститори. Морам да вас подсетим да се у последних шест до седам година трговинска размена дуплирала. У прошлој године размена је премашила две милијарде евра, а ако погледамо само првих осам месеци ове године, тај резултат је премашен четири до пет одсто", рекао је Пинтер.

Руковођење канцеларијом поверено је Немањи Милутиновићу, каже Пинтер и очекује да ће размена достићи и три милијарде евра.

"Пословна клима је одлична, односи су феноменални, трговинска размена је на завидном нивоу. Потенцијал је велики, а моји сарадници поштовани људи у градовима из којих долазе... па сам убеђен у добре резултате које ћемо заједно остварити", рекао је Немања Милутиновић, почасни конзул Мађарске и директор "Хепе" у Србији. 

Генерални директор "Хепе" Балаж Хендрик рекао је у интервјуу за РТС да Србија и Мађарска у наредном периду желе да повећају како обим трговинске размене, тако и обим улагања.

Господине Хендрик, после Токија, Шангаја и Истанбула, Ваша влада, Ваша земља је одлучила да отвори канцеларију у Београду. Шта је главни разлог?

– Једноставан одговор је да имамо стратегију, а када имамо стратегију покушавамо да је остваримо кроз акције. Сматрамо Балкан природном, стратешком локацијом за Мађарску и развој мађарског бизниса. Због тога смо одлучили да отворимо канцеларију у Београду, али не само обичну већ регионалну канцеларију, која ће деловати не само у Србији већ и у другим земљама на Балкану.

Које ће бити главне активности "Хепе" у Србији?

– "Хепа" је по свом имену Мађарска агенција за промоцију извоза, то је владина агенција, што значи да са мађарске стране промовишемо извоз наше робе, услуга и капитала.

У којим областима се очекује најбоља сарадња?

– Веома смо срећни због оквира који тренутно имамо јер никада до сада нисмо имали тако добре односе између наших земаља, па је то сјајан оквир, политички оквир је јасан.

Нарочито у последњих шест до седам година?

– Да, управо тако. Ми смо веома срећни због тога. Развој бизниса је друго питање, морамо да то дубоко и пажљиво анализирамо. Оно што видимо као резултат је веома добро, лепо, просперитетно. Као што смо овде чули, ми смо удвостручили обим трговинске размене између наше две земље. Али, као што сте рекли, то никада није довољно па морамо да поставимо додатне циљеве, желимо да повећамо не само обим трговинске размене већ и обим улагања. Имамо значајан број инвестиција у Србији, на пример, представништва енергетских и финансијских компанија. Али на другом нивоу желимо да укључимо мала и средња предузећа, да две стране раде руку под руку, да радимо и искористимо пословне прилике.

Амбасадор Атила Пинтер каже да је Мађарска на 13. месту по инвестицијама у Србији. Какав је Ваш план, какав је план "Хепе" у Београду, у шта ће се инвестирати?

– Оно што је "Хепа" започела јесте такозвани балкански инвестициони програм.

То је део мађарске националне стратегије?

– Да, то је тачно. Тај програм у суштини подржава мађарске компаније када одлуче да улажу на пример у Србију. Мађарска влада подржава те инцијативе, можемо да пружимо финансијске програме за те фирме које су основале заједничке фирме у Србији са српским партнерима и да улажу у различите индустријске гране, али је за нас важно да то радимо са нашим партнерима, српским компанијама, јер пословне прилике морају да се уклапају у националну стратегију, у овом случају, у српску. На пример, индустрија хране, аграр, туризам, енергетика, фармацеутска индустрија, то су све области за које смо врло заинтересовани, имамо знање, добро искуство и компаније, а оне наравно разматрају могућности за раст и да оду у иностранство, а ми као "Хепа" смо задовољни што их подржавамо.

Да ли то значи да ће удружене српске и мађарске фирме моћи заједно да учествују на трећем тржишту?

– Да, наравно, то је једна од могућности. Србија и српске компаније могу да донесу конкурентске предности у те пословне односе, ми смо тиме веома задовољни. Наравно, видећемо у краћем временском периоду, Србија ће се придружити ЕУ, а то је већ другачије размишљање. Али ми мислимо на раст тржишта и ресурса које имамо не само у погледу компанија већ и географски.

Суседи подржавају једни друге. Политичке и економски односи су одлични.

– Да, бићемо несумњиво јачи. Када одлучимо да идемо на неко тржиште, то је онда веома јак предлог.

Хајде да поменемо и трговинску размену између две земље. Сада је то преко две милијарде евра, ви рекосте да очекује три?

– Да вас исправим, износ је за 2018. годину био две и по милијарде евра. И ове године бележимо раст у неким подацима па се надамо да ће тих две и по милијарде евра бити премашено до краја године. Али свакако, пред нама је циљ да достигнемо три милијарде евра па мислим да ћемо наредне године разговарати о томе.

И ви ће бити један директор задовољан како ради представништво "Хепе" у Београду? 

– Наравно, веома смо захвални због ове канцеларије, даћемо јој сву неопходну подршку, у образовању и другим ресурсима, средствима и активностима. Бићемо у контакту и са локалним властима, на пример са вашом Привредном комором, другим агенцијама, Развојном агенцијом Србије како бисмо подстакли иницијативу.

Надам се да се видимо у Београду – када буде та магична сума од три милијарде евра.

– Увек када будете хтели.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво