Прилика да млади пољопривредници подмладе механизацију

Интересовање младих шабачких пољопривредника за набавку нове механизације уз помоћ државе, никада није било веће. Висина подстицаја је 75 одсто од вредности инвестиције без пореза на додатну вредност, а купује се након уплате новца.

Млади пољопривредници земљиште углавном обрађују машинама које су старије од њих. За унапређење и проширење производње од које живе, нова и савремена механизација им је, неопходна.

"Бавим се производњом поврћа, а последњих година уводим и лековито биље у своју сетвену структуру. Из године у годину се трудим да производњу лековитог биља усавршим и проширим. Пошто сам мастер инжењер заштите биља, и докторанд, своје знање са Пољопривредног факултета, од ове године ћу покушати да применим на газдинству", каже Јован Лазаревић из Кујавице.

О производњи, млади много знају, али им је за опстанак на селу, кажу, неопходна помоћ. Уз државне субвенције, многи планирају да купе неколико мањих машина.

"Заинтересована сам за конкурс, студент сам друге године Пољопривредног факултета, ратарски смер. За сада имам млад, тек у фебруару засађен засад вишања, хектар и по. Хтела бих да узмем вучни атомизер од хиљаду литара, фрезу пипалицу и расипач минералног ђубрива", објашњава Јована Маринковић из Богосавца.

Пољопривредници који су у прошлој или овој години регистровали газдинство и нису старији од 40 година, осим машина и опреме, могу да набаве и квалитетна приплодна грла.

"Веома је велико интересовање за различите врсте инвестција, а највише за опреме и машине у примарној биљној производњи, за основну обраду земљишта – плугови, тањираче, дрљаче. Затим, у примарној сточарској производњи, за набавку сточне хране и квалитетних приплодних грла", истиче Мирјана Милошевић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Шапцу.

Више од 80 шабачких пољопривредника се до пријавило на конкурс који се завршава на крају године.

Максималан износ по захтеву је милион и по динара, а млади се надају да ће новца бити за све који желе да на овај начин унапреде производњу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво