Држава поново већински власник Комерцијалне банке

Држава Србија поново је већински власник Комерцијалне банке. Са нових 34,58 одсто акција држава је сада власник 83,3 одсто једне од најважнијих банака у Србији. Акције су откупљене за унапред договорени износ од 217 милиона евра на основу такозвaне "пут опције" договорене још 2006. године.

Србија је на Београдској берзи откупила 34,58 одсто акција и тиме увећала удео у капиталу Комерцијалне банке који је био у поседу Европске банке за обнову и развој и међународне финансијске организације ИФЦ. То је друга трансакција после 26. јуна када је држава откупила и 6,89 одсто акција те банке од Сведфонда и Инвестиционог фонда Дег.

"Ми се сада налазимо у ситуацији да је држава власник око 83 одсто акција и да су приватни акционари власници око 17 процената акција. У међувремену је активиран процес прикупљања понуда заинтересованих акционара и негде у првој недељи децембра треба да се донесе одлука да ли су понуде адекватне", каже Драган Ђуричин, професор Економског факултета у Београду.

Иако су необавезујуће понуде за куповину Комерцијалне банке доставиле три банке и један инвестициони фонд, највећа понуђена цена је око 450 милиона евра. Иако цена једне од најзначајнијих банака расте и даље је за 20 одсто мања од цене коју је држава данас платила на Београдској берзи за мањински пакет. Остаје питање – мора ли се Комерцијална банка продати, на чему инсистира Међународни монетарни фонд?

"Ја не бих продавао банку у овом тренутку сем уколико за то не постоје разлози одржавања стабилности буџета. Колико ми је познато ти разлози не постоје. Банка има у последњем периоду позитиван финансијски резултат, спада ако се не варам у четврту банку по тржишном учешћу", објашњава Ђуричин.

Стручњаци саветују – у овом тренутку исплативије је задржати власништво у банци, јер је то једна од системских банака у Србији. Унапредити процене ризика јер што су бољи резултати то је и већа могућност боље продаје, а за то никада није касно.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво