Задругама 667 милиона динара за унапређење производње

На трећи конкурс у оквиру пројекта "500 задруга у 500 села" стигло је готово 300 захтева. Средства, 667 милиона динара, добило је 58 пројеката из целе Србије. Предуслов да уђу у конкуренцију било је да добију одобрење своје општине.

Задруга "Морава" окупља повртаре из шест пожешких села. Пре неколико година су успели да врате задружну имовину, али им је далеко већи подстицај, кажу, новац који су добили у оквиру пројекта за оживљавање задруга.

"Покушаћемо и надам се успети да створимо могућност да наши задругари уместо сировине продају готов производ, превасходно ћемо се базирати на производњи, паковању и преради купуса, паприке, парадајза, краставаца и осталог поврћа", каже Бранко варничић, директор задруге "Морава" из Горобиља.

Још 12 задруга је добило новац за прераду. Остали за основну производњу.

"Добро је што су средства добиле задруге које се баве радно интензивном производњом и прерадом, јер видите, само у извозу воћа просечна цена свежег воћа из србије је негде око 80 и нешто евроценти а прерађеног воћа негде око 1,90", каже Зоран Кесеровић, аутор пројекта "500 задруга у 500 села".

За три године, колико траје пројекат, формирано је 605 задруга, каже ресорни министар.

"То је импресивна бројка која говори да је враћено поверење у задругарство Србије, где имамо јаку задругу и добро позиционирану. Mожемо да кажемо да ће то село остати да живи", каже Милан Кркокабић, министар без портфеља задужен за регионални развој.

На трећем конкурсу за доделу средстава боље су прошле новоосноване задруге - новац су добиле 33, а од оних које већ раде и имају место на тржишту - 23. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи