Буџет предвиђа веће плате и пензије, колико је то могуће

Најављено је повећање плата од осам до 15 процената, а пензије ће се обрачунавати по такозваној швајцарској формули. Професор Београдске банкарске академије Хасан Ханић рекао је за РТС да ће повећање подстаћи производњу и повећати запосленост.

Након представљања и расправе о буџету за наредну годину у Скупштини Србије, посланици почињу расправу о амандманима.

Буџет је прилично уравнотежен и посебно је важна развојна компонента – издвојена висока улагања у капиталне инвестиције, рекао је Хасан Ханић.

"Он је развојни посредно, преко пораста плата и пензија, што би требало да обезбеди пораст јавне и приватне потрошње, а то са своје стране подстиче производњу и повећава запосленост", истакао је Ханић.

Према његовим речима, требало би очекивати да се план буџета реализује у наредној години.

Истакао је да је раст пензија реалан и да се заснива на поузданим пројекцијама раста инфлације и плата. Са друге стране, Ханић каже да пројектовани раст плата може бити предмет критике.

"Плате јесу ниске, било је потребно повећање. Међутим, пораст плата у јавном сектору чини се да је већи у односу на могућности привреде и пројектовани привредни раст", нагласио је Ханић.

Истакао је да је Фискални савет оценио низак дефицит од 20 милијарди динара као веому добру чињеницу, што води ка томе да се јавни дуг у односу на БДП и даље смањује.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 26. нов 2019, 09:46) - Ninas [нерегистровани]

Penzija

Oni koji imaju malu penziju radili su 10 do 15 godina. I sta bi sad hteli. Raditi se mora bar 35 godina da bi imao nesto da prezivis.

(понедељак, 25. нов 2019, 10:05) - anonymous [нерегистровани]

Švajcarska formula?

Da li je to ona formula koja kad se upotrebi, penzije od 100.000 dinara uveća za 25.000 dinara, dok one penzije od 15.000 dinara uveća za 500 dinara?
Onima koji imaju mnogo sve je malo, dok bi najsiromasnijim penzionerima uvecanje od 3 - 4 hiljade znacilo razliku između gladi i obicnog siromastva...
Penzije takve kakve jesu, najpostenije bi bilo uvecati po sistemu - ukupna suma novca predvidjena za uvecanje penzija, podeljena sa brojem korisnika penzija...
Svi dobiju identicno povecanje, i narod bolje zivi...jos malo pa normalno.