Нова шанса за мале привреднике – до краја године конкурс за повољне кредите и бесповратна средства

У току је нови "Програм промоције предузетништва и самозапошљавања" који обезбеђује 300 милиона динара за привреднике почетнике како би развили или унапредили свој бизнис. Предвиђено је да привредници добију право на финансијску подршку кроз бесповратна средстава од 20 одсто. Такође морају да прођу и обуку.

Већ годину и по Никола се бори за своје место на тржишту. Производи које прави његова компанија тренутно се налазе у око 500 објеката у Србији.

"Финансије су велики проблем, јер банке не препознају почетнике у пословању док не напуне своје две године. Осим сопствених средстава, немамо могућности да се финансирамо из других извора", указује Никола Станишић, директор фирме "Шумска тајна".

Николи, као и другим новооснованим предузетницима, пољопривредним газдинствима, микро и малим привредним друштвима у старости до две године, који желе да покрену или унапреде свој бизнис, у борби са конкуренцијом могао би да помогне нови национални програм промоције предузетништва и самозапошљавања.

"Ми смо се пријавили за пројекат који ПКС имплементира за стартап ја сам, било је само питање времена када ће такав један пројекат да крене у Србији баш из тог разлога јер су недоступне за мале фирме и почетнике у пословању је недоступан извор финансија", наводи Станишић.

Банкарски кредити додељиваће се за набавку производне опреме, машина, постројења, садница, куповину или адаптацију пословног или производног простора, те за обртна средства. Све то уз погодности и нижу каматну стопу која је фиксна у максималном износу од 5,99 одсто на годишњем нивоу.

"Пројекат ће се спроводити у првој фази искључиво средствима обезбеђеним у министарству односно у влади Србије у буџету. Триста милиона динара је обезбеђено за те сврхе", истиче државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

По завршетку прве фазе, немачка банка обезбедиће бесповратна средства од 12,9 милиона евра.

Сви они који хоће и желе да остваре право на ова средства морају да прођу курс или обуку која ће трајати пет дана, додаје Драган Стевановић.

"Сви почетници у пословању имају визију и велику енергију да имплементирају и успеју то што они раде, али улазе са јако мало знања а то је баш оно што ПКС пружа - да се пише бизнис план и пруже то саветовање у току целокупног кредита и тог процеса финансирања", наводи Никола Станшић.

За нови програм промоције предузетништва и самозапошљавања током 20 дана интересовање је показало 130 особа, око 60 је попунило апликацију, а међу њима су 33 привредна субјекта. Пријаве трају до краја године.

Програм реализују Влада Србије, Немачка развојна банка и Привредна комора Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво