Србија обезбедила гас из Мађарске и Немачке

Председник Србије Борис Тадић договорио са немачком владом ипоруку додатних три милиона кубних метара гаса дневно што ће, уз договор са премијером Мађарске Ференцом Ђурчањом од милион до два милиона кубних метара, вишеструко побољшати наше енергетске капацитете.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је за Дневник 2 РТС-а да је са владом Немачке постигао договор о испоруци три милона кубниг метара гаса дневно.

Тадић очекује да ће с тим количинама у веома кратком року бити стабилизовано снабдевање гасом градских топлана.

Председник Србије је нагласио да се упоредо преговара и са Русијом, како би у року од 24 сата биле обезбеђене нове количине гаса, што би допринело да и мали потрошачи, односно, домаћинства буду редовно снабдевани. 

Тадић је у директном укључењу у Дневник 2 рекао да се нада да ће руско-украјински спор ускоро бити решен и позвао грађане да штеде енергију.

"Влада је учинила велику ствар ових дана и показала да је спремна да одговори на велику кризу на најбољи начин и великом брзином, али ћемо из ове ситуације извући одређене поруке и утврдити одговорност због чега Србија нема обезбеђена снабдевања гасом у овако тешким моментима", навео је Тадић.

Раније данас, председник Тадић договорио се са премијером Мађарске Ференцом Ђурчањом о испоруци до два милиона кубика гаса дневно што, међутим, није обезбеђивало укупне потребе за Србију.

Наиме, да би биле обезбеђене хитне потребе, потребно нам је још око три милиона кубних метара гаса дневно, што је обезбеђено договором са владом Немачке.

Испорука гаса из Мађарске почела је око 15.30 часова и током ноћи из те државе ће бити допремано око 250.000 кубних метара на сат, што ће задовољити потребе топлана у Војводини и новосадске рафинерије.

Од првог контигента гаса из Мађарске покренута је топлана "Запад" у Новом Саду и тамошња рафинерија нафте, чиме је решен проблем грејања за око 30.000 станова у том граду, рекао је генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Тим потезом грејање су добила четири највећа здравствена центра у Војводини,. А гас који се усмерио ка рафинерији помоћиће произдодњу мазута и побојљшати енергентски биланс Србије, рекао је Бајатовић.

Током вечери прве количине гаса ће стићи до Зрењанина, Вршца и Панчева, а нешто касније и до Бечеја и Суботице.

Тадић: Офанзива за обезбеђивање гаса

Српски председник је рекао да Србија креће у још једну спољнополитичку офанзиву, усмерену ка обезбеђивању потребних количина природног гаса преко гасовода у Белорусији.

"Али на путу до нас има много корисника и гладних уста и велико је питање да ли ћемо то и успети", рекао је Тадић.

Тадић је навео и да ће до нормализовања у снабдевању гасом доћи тек када Русија и Украјина реше спор, поручивши грађанима Србије да штеде енергију и буду рационални.

Очекујем да би се ова криза могла решити унутар једне недеље између Украјине и Русије", рекао је председник Србије.

Договор је потврдио и мађарски премијер, који је рекао да ће његова држава током дана Србији испоручити између милион и два милиона кубних метара природног гаса, како би се умањиле последице несташице гаса.

"У среду смо потрошили смо мање гаса него што смо очекивали што нам дозвољава да Србији дамо милион до два милиона кубних метара гаса... То је отприлике четвртина српских потреба", рекао је Ђурчањи новинарима у Будимпешти.

Даље испоруке ће зависити од дневне потрошње у Мађарској и о новим количинама гаса за Србију ће бити одлучивано на дневној бази.

Бајатовићева мисија

Свега дан раније, током преговарачке мисије генералног директора "Србијагаса" Душана Бајатовића, Мађарска, због сопствених потреба, није била у стању да одобри позајмицу гаса Србији.

Бајатовић је рекао да је на разговорима у Будимпешти успео да издејствује да мађарска страна пусти гас Србији чим дође до руско-украјинског споразума и пре него што непосредно стигне до наше границе.

"Штавише, спремни су да пусте и нешто већу количину како би енергетски систем у Србији био што пре оспособљен", рекао је Бајатовић по повратку из Мађарске.

Дневне потребе потрошача у Србији, без индустрије, износе шест милиона кубних метара гаса  прецизирао је Бајатовоћ.

Гас из Мађарске, уз око милион кубика из домаћих извора, може да задовољи 50 одсто дневних потреба потрошача.

Из технолошких разлога, највећа количина гаса коју ће Србија од данас добијати из Мађарске бити усмерена према Новом Саду, Зрењанину, Вршцу, Панчеву и Кикинди.

Гас најпре рафинерији

Гасом из Мађарске прво ће бити обезбеђени најугроженији потрошачи и њиме ће бити саниране потребе у свим топланама у Србији које зависе искључиво од гаса, изјавио је директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

До појединих потрошача гас ће поново почети да стиже у току поподнева и вечерњих сати, а до неких потрошача у току наредних 24 до 36 сати.

Бајатовић је оценио да уколико Србија добије пуна два милиона кубних метара гаса из Мађарске, проблем грејања и у Јагодини, као и за још један број приоритетних потрошача, могао би да буде решен 36 сати  од почетка испоруке.

"Преговарамо и са комерцијалним добављачима како би преко крака гасовода који пролази кроз територију Белорусије надокнадили остатак потребног гаса, али у овом моменту још нема резултата тих преговора", рекао је Бајатовић.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи