Малина родила и слатка је као усред лета, зашто то није добро

Неуобичајено топла јесен донела је и неуобичајене појаве у чачанским воћњацима. Родила је малина у новембру и то не спорадично. Плод је сазрео и доброг је квалитета, али му се воћари не радују.

Црвени плодови у новембру изненадили си и Добривоја Радовића, који је крајем августа завршио сезону радова у малињаку.

"Ради се о виламету, није друга никаква сорта. Да је то нека сорта јесења, полка или нешто друго, не. Ово је, значи, стари виламет и ово је ствар невероватна. Кажу да је то било и раније. Јесте, по један плод, дешавало се, али ово...", каже Добривоје Радовић, малинар из Прилика.

Несвакидашња је појава родних гранчица на којима има и цвета и плода, као усред лета. Зреле малине на михољском сунцу пуног су укуса.

"Изгледа ми да је боља него кад је прскана. Ово је непрскана малина и чврста је и то нема, није прскана ни од трулежи ни од чега. Ластари су израсли преко пола метра има по двадесетину на струку", додаје Раденко Јовановић.

Код сорти малине које су заступљене у нашим агроеколошким условима, у ово доба године, тврде стручњаци, могуће је цветање и плодоношење у горњем делу биљке. Али кретање пупољака код других воћних врста може утицати на следећи род.

"Због изузетно дугог сушног периода процеси диференцијације за плодоношење за следеће године нису текли уобичајеним и нормалним условима, што свакако може довести до проблема следеће године и до смањења приноса", наводи Ацо Лепосавић из Института за воћарство Чачак.

Радовићи у Приликама страхују да ће због јесењег изненадног рода принос у наредној берби бити мањи од овогодишњег, који је износио свега шест тона по хектару.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво