Taкса Приштине и даље на снази – "не занима их шта потрошачи траже"

За годину дана од како је Приштина увела таксу од 100 одсто, српска привреда је изгубила 395,7 милиона евра. У губитку су и косовска предузећа, али и тамошњи потрошачи који су се суочили са поскупљењима. Од нове косовске владе очекује се да укине таксу, али ће њене последице потрајати.

Српска роба на рафовима замењена је робом из окружења и земаља западне Европе.

"Све што је било у магацину, што је било у другим продавницама, све је продато, потрошено, тако да углавном српске робе нема", каже трговац у Грачаници Марко Драгутиновић. 

На српске производе, посебно прехрамбене, навикли су и Срби и Албанци, каже наш саговорник и додаје да оне који доносе одлуке као да не занима шта потрошачи траже.

"Подаци кажу да смо у прошлом периоду, када није постојала такса, имали 400 милиона евра увоз из Србије. Сада смо у ситуацији да је та вредност пала 99 одсто. Сада имамо 3,3 милиона целокупни увоз из Србије", наводи портпарол косовске царине Адриатик Ставиљеци. 

На Космету су кренула поскупљења и инфлација је достигла три процента. Порасли су и трошкови домаће производње, а није успела да надомести несташицу српских производа.

"Производи из Србије замењени су производима који су стигли из региона и других земаља Европске уније, а политички, претходна влада је порез користила за покривање великих корупцијских афера", сматра економски аналитичар Наим Гаши. 

Очекује се да популистичку одлуку одлазеће укине следећа косовска влада, али би, судећи по изјавама вероватно будућег премијера Аљбина Куртија, то било праћно захтевом за реципрочним мерама од Београда. Како год, ни безусловно укидање таксе не би отклонило њене лоше последице.

"Економска штета јесте огромна, али дугорочни ефекти ових такси биће велики, јер је поред кампање која се води, тешко поново пласирати робу на тржиште КиМ", указује министар трговине Расим Љајић.

Одлука о такси погоршала је односе Београда и Приштине и довела до прекида дијалога. Покварила је и однос Приштине са међународним спонзорима, па је визна либерализација житељима Косова и даље недоступна.

Став о онима који су увели таксу показали су на недавним изборима гласајући за њихов одлазак с политичке сцене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво