Каква је будућност "Будимке" после продаје

После година стечаја, један од највећих српских брендова у преради воћа и поврћа у рукама је новог, домаћег власника. "Будимка" из Пожеге продата је за 212,7 милиона динара ИТН групи, која ће у фабрику уложити најмање пет милиона евра. Почетак производње очекује се на пролеће.

Нови власник пожешке фабрике послује 27 година. Бави се иновацијама у прехрамбеној индустрији и производњом смрзнутог воћа и поврћа. Деведесет девет одсто производа из фабрике у Косјерићу извозе, а улагањем у "Будимку" обим производње биће вишеструко повећан.

"Инвестиције су сигурно преко пет милиона евра, с обзиром да смо ми фирма која се бави пројектовањем и инжењерингом у области фабрика хране ми ћемо то некако најбоље моћи да урадимо са својим ресурсима. Ми већ део коопераната имамо и настављамо даље да ширимо своје кооперације", навела је Вера Марковић из ИТН групе. 

Каже да ће посла у фабрици бити за најмање сто радника. Дешавања у "Будимки" прати и најмање 5.000 пољопривредника, некадашњих коопераната највећег прерађивача воћа и поврћа у Европи, осамдесетих година. Премијерка Србије поздравља приватизацију.

"Не само великог бренда, великог симбола наше пољопривреде и прехрамбене индустрије већ и као једног од основних покретача целог тог краја Србије и Пожеге и целог краја. Ја очекујем да ћемо данас после успешне приватизације 'Будимке', и то од стране домаћих инвеститора, домаћих успешних компанија, ми и пре краја првог квартала следеће године већ имати поново покренут рад у 'Будимци'", навела је премијерка Ана Брнабић.

За "Будимку" је лицитирала и фирма "Инмолд" из Пожеге. Фабрику нису купили, али јесу фарму јунади чији је власник некада била "Будимка", и то за 17 и по милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи