Кијев одбио понуду "Гаспрома", Европљани пуне складишта гаса

"Гаспром" је званично и Украјини понудио нови једногодишњи уговор о транзиту гаса уз услов да се одбаце и међусобне тужбе. Кијев то не прихвата. Та затезања доводе у питање наставак транзита гаса од Нове године украјинским гасоводом који снабдева Европу.

Украјини 31. децембра истиче и уговор о транзиту руског гаса, те траже нови, и то на десет година. Време истиче, а договора нема, јер Русија жели само једногодишњи уговор. "Гаспром" је саопштио да су оба крака "Турског тока" напуњена гасом који ће ка Турској потећи до краја године.  

"Пошто је почетком децембра последња рунда преговора у саставу Кијев, Москва и Брисел као посредник, мислим да је то на неки начин откривање карата да би сви избоксовали боље услове, а верујем да ће се уговор на крају постићи", каже Јелица Путниковић из "Балкан магазина".

Док се не заврше гасоводи "Северни ток 2" и "Турски ток" једна од могућих опција на столу за договор, а и најприхватљивија за европске потрошаче, јесте смањење испорука украјинским гасоводом, и то за трећину.

"Некада је преко Украјине ишло и 150 милијарди кубика гаса годишње. Данас једноставно гасни систем преко Украјине није способан за такве количине, годинама се раубује, не обнавља и неке његове објективне могућности су знатно испод сто милијарди", каже Срећко Ђукић, бивши амбасадор.

Ипак, зебња од завртања вентила расте па су све земље напуниле складишта, а уговарају се и додатне количине гаса.

"Србијагас и Влада предузели су све мере да обезбеде сигурност чак и у случају да дође до проблема са испоруком гаса преко територије Украјине. То значи да снабдевање гасом неће бити угрожено, без обзира на потенцијалне тешкоће", наводи "Србијагас" у саопштењу.

Поред снабдевања Европе, Русија се све више окреће потрошачима у Азији. Русија и Кина већ идућег месеца пустиће један од највећих гасовода на свету "Снага Сибира" који ће плави енергент допремати до кинеских потрошача.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво